Fondul Proprietatea a obţinut în primul semestru un profit net de 210,49 milioane lei, în creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2009, în contextul majorării veniturilor cu aproape 38%.

Veniturile Fondului Proprietatea au însumat 267,75 milioane lei în primele şase luni, aproape 65% dintre acestea provenind din imobilizări financiare.

„A doua sursă de venit, în ordinea importanţei în primul semestru a fost reprezentată de veniturile din dobânzi, cu o pondere de circa 20% din total. Veniturile din diferenţe de curs valutar au contribuit cu peste 15% la totalul veniturilor realizate de Fondul Proprietatea”, se arată într-un comunicat al companiei.
Cheltuielile din activitatea curentă efectuate sunt de 50,17 milioane lei.

Costurile generate de diferenţele de curs valutar au fost de aproape opt ori mai mari decât cele înregistrate în primul semestru al anului trecut şi au reprezentat peste 80% din totalul cheltuielilor efectuate.

„Cu toate acestea, printr-un management adecvat al depozitelor bancare, veniturile din diferenţe de curs valutar obţinute în primul semestru, în valoare totală de 41,1 milioane lei, au depăşit cheltuielile din diferenţe de curs valutar, care s-au situat la 40,79 milioane lei”, se precizează în document.

Cheltuielile cu personalul s-au redus în prima jumătate a acestui an cu aproape 50% comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2009, în condiţiile în care în trimestrul doi au fost de aproape trei ori mai mici decât în acelaşi interval al anului trecut.
Compania nu a încheiat în primul semestru tranzacţii de vânzare cumpărare având ca obiect acţiuni din portofoliu.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde lei.
Acţionarii Fondului sunt Ministerul Finanţelor, cu 56,98% din capitalul social, 3.469 persoane fizice – 31,62% şi 93 de persoane juridice – 11,39%.