Profitul net preliminar obţinut de Fondul Proprietatea la nouă luni a fost de 655 milioane lei, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii instituţiei.

Profitul înregistrat în cele trei trimestre ale anului în curs este de peste trei ori mai mare faţă de nivelul bugetat pentru întreg anul, respectiv de 212,4 milioane lei, potrivit Mediafax.

Rezultatul spectaculos a fost determinat de câştigul brut înregistrat din vânzarea participaţiilor la CEZ Distibuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii, de 546,7 milioane lei, susţine sursa citată.

În aceste condiţii, Fondul Proprietatea (FP) estimează pentru acest an un profit net de 690 milioane lei.

Fondul a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunuri în timpul regimului comunist. Acţionarii FP sunt Ministerul Finanţelor, cu 65,09% din capitalul social, persoane juridice – 7,52% şi persoane fizice – 27,38%.

1,6 mil. euro de la CEZ

CEZ a cumpărat, la începutul lunii octombrie, acţiunile Fondului Proprietatea la firma CEZ Servicii pentru 1,6 milioane de euro, a anunţat, miercuri, grupul ceh de utilităţi.

„La începutul lunii octombrie, după ce a devenit acţionar unic în companiile CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, grupul CEZ a cumpărat 12% din acţiunile CEZ Servicii, adică pachetul deţinut de Fondul Proprietatea. În acest moment, Grupul CEZ deţine 63% din acţiunile companiei CEZ Servicii”, se arată într-un comunicat al grupului ceh .

CEZ Servicii a fost înfiinţată în 2007, iar printre activităţile acesteia se numără gestionarea relaţiilor cu clienţii, activitatea financiară şi de resurse umane.

„Tranzacţiile recente cu Fondul Proprietatea şi Electrica, precum şi faptul că grupul CEZ tocmai şi-a consolidat poziţia în CEZ Servicii, reprezintă un pas important pentru CEZ, care ne oferă mai multe posibilităţi de sinergie în cadrul grupului în România”, a declarat, în comunicat, Jan Veskrna, directorul de ţară al CEZ România.

CEZ a finalizat, în luna octombrie, preluarea de la compania de stat Electrica şi de la Fondul Proprietatea a titlurilor la firmele CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, pentru suma totală de 374,95 milioane de euro.

Anterior operaţiunii, CEZ avea câte 51% din fiecare firmă, Electrica 19% iar Fondul Proprietatea 30%.

CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare sunt derivate din fosta filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, pe care grupul ceh a cumpărat-o de la stat în 2005.

CEZ a achitat în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o deţinere de 51%.

SURSA: Mediafax