”Este o măsură foarte bună şi un al doilea pas dintr-un program interesant lansat de Guvernul Ponta de stimulare pe termen scurt, de un an-doi, a consumului, deci repornirea economiei şi ajută la creşterea consumului. Reducerea TVA la 9% în cazul alimentelor ar trebuie să se vadă, în primul rând, în preţuri, care cred eu că vor scădea şi mai mult decât acum. Evident, că acestea nu vor scădea brusc, dar având în vedere că scăderea TVA este pe tot lanţul, atunci vom vedea efectul şi la servicii, restaurante etc. Părerea mea este că alegerile din 2016 vor exagera puţin cheltuielile. În toate discuţiile pe care le auzim, se merge pe partea de venituri, nimeni nu vorbeşte de cheltuieli. Riscurile sunt întotdeauna pe partea de cheltuieli”, a spus Cîţu, la un post privat de televiziune.

Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta. ”În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că ,”pentru a păstra o coerenţă”, s-a decis în această dimineaţă ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică. (Sursa: Agerpres)