Florin Cîţu a condus, miercuri seara, prima sa şedinţa la Palatul Victoria în calitate de prim-ministru. Nu a fost vorba despre o şedinţă de lucru normală, ci mai mult una de pregătire pentru cea următoare, care va avea loc săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri la ora 13:00.

Noul premier a vorbit şi despre câteva priorităţi, ce trebuie rezovate până atunci.

Acestea sunt “în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi câteva necesare pentru susţinerea mediului de afaceri şi finalizarea construcţiei bugetului pentru anul 2021. Toate aceste lucruri trebuie să le avem gata săptămâna viitoare.

În primul rând, avem o promovare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021. Aici este Ministerului Muncii.

Promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenului de prelungire a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare până la acelaşi termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene până în data de 24 decembrie.

Tot legat de schemele de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu şase luni a perioadei de funcţionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari. Normele de finanţare şi garantare aferente produselor oferite în cadrul schemei au fost aprobate deja şi sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial.

Mai avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul HoReCa, a căror activitate a fost afectată în domeniul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui, până săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Această schemă a fost deja prenotificată la Comisia Europeană.

Mai avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea unor facilităţi fiscale în contextul pandemiei COVID-19 şi aici lucrurile sunt în derulare. Promovarea unor măsuri fiscale-bugetare cum ar fi menţinerea indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020 şi altele similare, le veţi vedea în ordonanţa de mâine”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, fost ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a luat şi el cuvântul, atrăgând atenţia asupra unor probleme.

“Avem la Ministerul Economiei şi a fost citită în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă. Şi mai avem o problemă referitoare la o lege modificată în Parlament, o lege a apelor, prin care s-a impus o aberaţie de către Parlament. Un preţ al apei uzinate de către centralele de producere a energiei electrice hidro de vreo 3 ori mai mare în cazul în care nu-şi montează contoare de măsurare a apei. Nu există aşa ceva în România! A fost introdusă pe uşa din dos în Parlament şi trebuie să rezolvăm, pentru că va creşte foarte mult costul apei şi vom plăti apă care nu produce energie electrică”, a precizat Virgil Popescu.

Cât despre Ministerul Justiţiei, ministrul Stelian Ion a precizat că are pe masă “ordonanţa de prorogare a intrării în vigoare a legii care reglementează numărul de judecători la completurile de apel şi contestaţie”.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin