Președintele PNL, Florin Cîțu le dă românilor o veste proastă în ciuda prețurilor fără precedent care s-au înregistrat la benzină și motorină. Mai exact, acesta anunță că subiectul reducerii accizei la carburanți, invocat cu o zi înainte de ministrul Economiei din partea PSD, a fost închis în cadrul coaliției de guvernare

El susține că așteaptă alte măsuri care sunt posibile, având în vedere situația actuală.

„În Coaliție nu se discută. În Coaliție subiectul a fost închis. Poate la Ministerul Economiei au descoperit o altă măsură.

Eu am văzut că multe dintre măsurile anunțate de colegii de compromis în primă fază, apoi au fost retrase, asta cu acciza, plafonarea prețurilor.

Ușor, ușor vin la ceea ce am spus eu că nu se poate. Economia sau gestionarea economiei în timp de criză este complicată. Am arătat că se poate face în 2020, o să arătăm și acum că se poate face, doar trebuie să fie mai atenți”, a afirmat Florin Cîțu.

Cum poate fi scăzut prețul carburanților?

Totodată, liderul PNL  a mai ținut să sublnieze faptul că nu „vorbim despre o destabilizare” a prețului la barilul de petrol. El a subliniat faptul că prețul crește, apoi scade și este determinat de piață și nicidecum de investițiile statului împotriva sectorului privat.

El a explicat că pentru a scădea prețul la pompă, este nevoie de o producție mai mare, aceasta fiind una dntre cele mai bune soluții.

„Prețul a crescut, apoi a scăzut. Prețul este determinat de piață, nu de intervențiile brutale ale statului împotriva sectorului privat. Pentru scăderea prețului la pompă este exact ceea ce s-a întâmplat și ați văzut de ce a scăzut prețul barilului, creșterea producției.

Dacă vrem să scadă prețul unui produs, ai nevoie de un șoc de productivitate sau mai mult din acel produs. Sunt singurele variante. Restul sunt utopii și mesaje politice care nu ajută pe nimeni”, a spus acesta.

Florin Cîțu nu este de acord cu amenzile date

Liderul PNL a mai adăugat că nu este de acord nici cu amenzile care se dau, în contextul în care prețurile vor crește și mai mult, iar costurile vor fi plătite tot de cetățeni.

„Repet, controale din acestea, ca să aruncăm în aer și să venim la televizor și să spunem că dăm amenzi, din contră, o să crească prețurile, pentru că acele costuri o să fie transferate mai departe către cetățeni”, a mai spus Cîțu.

De menționat este faptul că, precizările liderului PNL, vin în contextul în care marți, ministrul Economiei, Florin Spătaru anunța că guvernul analizează măsuri care să ajute consumatorii, precum reducerea accizei la carburanţi şi TVA zero la alimente, dar trebuie avut în vedere impactul bugetar şi modul în care acest lucru ar putea afecta investiţiile.