La începutul acestei săptămâni, miniștrii de externe ai UE au cerut încetarea focului între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, dar nu au reușit să ajungă la unanimitatea care ar putea conferi Bruxellesului o pârghie în stabilirea păcii, relatează express.co.uk

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Israelului în bloc, s-a opus celorlalte 26 de națiuni, solicitând un armistițiu, convocat de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Cu toate acestea, ceilalți miniștri au promis că UE ar trebui să încerce să relanseze procesul de pace împreună cu SUA, Rusia și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Ministrul maltez de externe, Evarist Bartolo, a declarat: „Cel puțin putem încerca să obținem încetarea focului, apoi să oferim ajutor umanitar și apoi să vedem ce se poate face pentru a relua procesul de pace din Orientul Mijlociu pentru a aborda cauzele profunde ale violenței. Nu putem lăsa extremiștii de ambele părți să se hrănească reciproc și să stabilească agenda”.

Tensiunile au crescut în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est după ce un tribunal israelian a dispus evacuarea familiilor palestiniene, care aveau restanțe la chirie. Palestinienii care protestează în solidaritate cu locuitorii șeicului Jarrah au fost vizați de forțele israeliene.

Escalada a dus la atacuri aeriene de către Israel asupra Gaza, care a lăsat cel puțin 119 persoane decedate și alte 830 rănite, potrivit autorităților de sănătate palestiniene.

Fiul prim-ministrului israelian amenință viitorul UE

Deoarece mulți se întreabă dacă diviziunile UE cu privire la conflict vor lăsa Bruxellesul neputincios, comentariile făcute de fiul mai mare al primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, Yair, asupra blocului au reapărut.

După ce un oficial al Uniunii Europene a participat anul trecut la un eveniment israeliano-palestinian, memorial, fiul prim-ministrului a avertizat Bruxelles-ul despre iminenta sa „moarte”.

Ca răspuns la un tweet al misiunii UE în Ramat Gan, el a scris pe Twitter: „Să-ți fie rușine că ai finanțat o rușine în cea mai sfântă zi a calendarului israelian! Avem o zi într-un an să ne amintim de soldații noștri căzuți! Și îl distrugi cu un„ memorial ”pentru teroriștii palestinieni!”

Yair Netanyahu a adăugat: „UE este un dușman al Israelului și un dușman al tuturor țărilor creștine europene! Zona Schengen este moartă și în curând organizația voastră malefică globalistă va fi și ea, iar Europa va reveni să fie liberă, democratică și creștină!”

Un purtător de cuvânt al misiunii israeliene a UE a declarat pentru The Times of Israel că nu sprijină financiar evenimentul.

Mai devreme în acea zi, contul de Twitter EUinIsrael a postat: „Ieri ne-am alăturat membrilor Cercului Părinților @ThePCFF, în cadrul ceremoniei comemorative virtuale [israeliano-palestiniene], împărtășind durerea lor și rupând ciclul violenței și al urii. Cei care și-au pierdut cei dragi în conflict știu cel mai bine necesitatea păcii și calea către atingerea ei”.

În timpul evenimentului, despre care organizatorii au spus că a fost privit de aproape 200.000 de persoane, familiile israeliene și palestiniene îndurerate au făcut o pledoarie pentru reconciliere. Ceremonia comună israeliană-palestiniană a memorialului a avut loc fără audiență live pentru prima dată de la înființarea sa în 2006 din cauza coronavirusului și, în schimb, a fost transmisă în direct de la studiourile din Tel Aviv și Ramallah.

În trecut, Netanyahu a condamnat puternic UE

Yair Netanyahu și-a câștigat reputația de conservator arhivistic în urma postărilor sale de pe social media. Totuși, în trecut, tatăl său a condamnat puternic UE.

În 2017, Netanyahu a lansat un atac ofensiv asupra blocului la o întâlnire cu ușile închise a liderilor est-europeni la Budapesta, avertizând că gruparea politică se va ofili și va muri dacă nu își va schimba politica față de țara sa.

În întâlnirea cu liderii Ungariei, Slovaciei, Republicii Cehe și Poloniei, Netanyahu i-a îndemnat, de asemenea, să închidă ușile refugiaților din Africa și Orientul Mijlociu.

El a spus: „Cred că Europa trebuie să decidă dacă vrea să trăiască și să prospere sau dacă vrea să se strice și să dispară. Nu sunt foarte corect din punct de vedere politic. Știu că este un șoc pentru unii dintre voi. Este o gluma. Dar adevărul este adevărul – atât despre securitatea Europei, cât și despre viitorul economic al Europei. Ambele preocupări impun o politică diferită față de Israel”

Înainte ca oficialii să-și dea seama că ședința a fost ascultată de reporteri, Netanyahu a insistat: „Uniunea Europeană este singura asociație de țări din lume care condiționează relațiile cu Israelul, care produce tehnologie în fiecare zonă, în condiții politice. Singurii! Nimeni nu o face “.

Îndemnându-i pe lideri să ajute Europa să accelereze acordul de asociere al UE cu Israelul care a fost susținut din cauza politicilor israeliene actuale, el a adăugat: „Este o nebunie. De fapt, este o nebunie. Cred că dacă pot sugera că ceea ce iese din această întâlnire este abilitatea ta, probabil, de a comunica colegilor tăi din alte părți ale Europei: Ajută Europa … nu subminează singura țară occidentală care apără valorile europene și interesele europene și împiedică o altă migrație în masă către Europa. Deci, nu mai ataca Israelul. Începeți să sprijiniți Israelul … începeți să sprijiniți economiile europene făcând ceea ce fac americanii, chinezii și indienii. Nu există nicio logică aici. UE își subminează securitatea subminând Israelul. Europa își subminează progresul subminându-și legătura cu inovația israeliană. “, a spus atunci prim-ministrul israelian.