Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice printr-un comunicat remis astăzi presei. "Reconfirmarea rating-ului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia foa rte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, agenţia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 – 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.

Totodată, agenţia apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în pofida volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante. "Agenţia de rating a menţionat câţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior", se mai arată în comunicat.

La începutul lunii iulie, o altă mare agenţie de rating, Moody's Investors Service, estima, într-un raport privind România, că îmbunătăţirea competitivităţii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi revenirea pieţei muncii şi a consumului intern vor permite României să înregistreze o creştere medie de aproximativ 3% în următorii ani. Moody's semnala atunci că reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice susţin ratingul 'Baa3' cu perspectivă stabilă atribuit României, chiar dacă nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune pun unele provocări. De asemenea, integrarea economică graduală cu statele vecine continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar şi supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, în condiţiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătăţit ca urmare a scăderii creditelor neperformante, se mai arăta în raportul Moody's. Cea de-a treia mare agenţie de rating, Standard&Poor's atribuie, la rândul său, un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.

Sursa: AGERPRES