Fitch, care a luat aceiaşi decizie cu cea adoptată de Standard & Poor's în urmă cu trei ani, se aşteaptă ca în acest an datoria Austriei să atingă un vârf de 89% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 75% din PIB cât estima anterior. Pe lângă salvarea băncilor, Fitch susţine că noile prevederile ale Uniunii Europene referitoare la conturile guvernului ar putea afecta Austria peste aşteptări în timp ce creşterea economică a încetinit.

”Într-un timp scurt de timp dinamica datoriei Austriei s-a deteriorat semnificativ. Recentele revizuiri în sus ale nivelului datoriei reflectă impactul restructurării băncilor asupra finanţelor publice. De la criza din 2008-2009, progresul cu restructurarea băncilor de talie medie a întâmpinat serioase obstacole şi a fost lent”, apreciază analiştii Fitch. Potrivit estimărilor Fitch, salvarea băncilor austriece va majora nivelul datoriei cu 11% până la finele anului. Aceasta după ce banca de rebuturi Heta Asset Resolution AG, înfiinţată pentru restructurarea băncii naţionalizate Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, a adăugat deja anul trecut 6% din PIB la datoria publică. În plus, potrivit noilor norme mai stricte ale UE, KA Finanz AG, banca de rebuturi a Kommunalkredit Austria AG,, va fi inclusă în conturile guvernamentale.

”În urmă cu doar 18 luni Fitch se aştepta ca datoria Austriei să atingă un vârf de 75% din PIB în 2013/2014 şi apoi să scadă la aproximativ 70% în 2017. Deteriorarea dinamicii datoriei reflectă o combinaţie între un impact peste aşteptări de pe urma modificărilor contabile, noile datorii apărute în situaţia contabilă a statului de pe urma restructurării băncilor, deficite fiscale mai mari şi o creştere nominală a PIB-ului mai mică”, susţine Fitch. Cu toate acestea Austria se poate împrumuta de pe piaţă la randamentele record de mici. Vineri randamentelor pentru obligaţiunile pe zece ani era de 0,433%, după ce săptămâna trecută a atins minimumul istoric de 0,375%. Diferenţa dintre obligaţiunile germane similare a scăzut până la aproximativ nouă puncte de bază. Cea de a treia mare agenţie internaţională de rating, Moody's, acordă în continuare Austriei un rating de top AAA iar anul trecut a îmbunătăţit şi perspectivă la stabilă de la negativă. În schimb, S&P a retrogradat Austria la 'AA plus' încă din 2012 şi are o perspectivă stabilă. (Sursa:Agerpres)