Ministerul de Finante din Armenia a gasit o solutie pentru a-i face pe consumatori sa solicite la casa bonul fiscal: va organiza o tombola cu premii. Pentru a participa la tombola guvernamentala, participantii trebuie sa aduca un bon fiscal. Inscrierea va avea loc din 1 ianuarie.

Armen Alaverdyan, presedintele Comitetului de Stat pentru Venituri (institutie similara ANAF de la noi), a declarat ca pana acum, alte metode nu au dat roade si ca cea mai buna tactica este sa ofere premii celor care cer bonuri, in loc sa dea amenzi comerciantilor care nu emit bonuri. Alaverdyan spune ca toate controalele din ultima perioada nu au avut efectul scontat. In plus, echipa administratiei de stat este redusa si nu poate sa verifice in mod eficient activitatea celor 45.000 de comercianti care au instalate case de marcat.

Potrivit lui Artur Manukyan, seful departamentului de Proceduri Fiscale, tragerile la sorti vor fi lunare, si se vor tine in data de 5 a fiecarei luni. Pentru un grad mai mare de transparenta, vor fi transmise in direct la televiziune. Concret, se vor extrage dintr-o urna opt cifre. De mentionat ca bonurile din Armenia au un cod compus din doua litere urmate de opt cifre. Conditiile de castig si premiile sunt urmatoarele:

– Pentru opt cifre corespunzatoare, primul venit incaseaza 5 milioane de drami armeni (11.850 euro);
– Pentru sapte cifre corespunzatoare, primii sapte posesori care se prezinta vor primi 500.000 drami (1.185 euro) fiecare;
– Pentru sase cifre corespunzatoare, primii 90 posesori care se prezinta vor primi 50.000 drami (118,50 euro) fiecare;
– Pentru cinci cifre corespunzatoare, primii 900 de posesori care se prezinta vor primi 20.000 drami (47 euro) fiecare;
– Pentru patru cifre corespunzatoare, primii 9.000 de posesori care se prezinta vor primi 5.000 drami (11,85 euro) fiecare.

In afara acestor premii in cuantum fix, Fiscul din Armenia va mai acorda un bonus de 10 drami (0,02 euro) pentru fiecare 1.000 de drami (2,37 euro) platiti pe bon. Inscrierea participantilor se va face la oficiile administratiilor financiare din raza carora locuiesc. Tot de acolo pot ridica eventualele premii. Nerezidentii nu pot participa.

Pentru a avea o imagine a dimensiunii premiilor raportata la puterea de cumparare din Armenia, trebuie precizat ca salariul mediu de acolo este de circa 90.000 drami (213 euro) lunar.