Potrivit unui comunicat, impactul economic al blocării activităţii comerciale a firmelor mici şi mijlocii din domeniu, care derulează, în special, tranzacţii intra-comunitare va fi unul 'sever'.

'Trebuie făcută precizarea că firmele mici şi mijlocii comercializează, în general, lemn de foc provenind din tăieri legale care provine din buşteni de calitate inferioară, care nu se pot folosi în industria mobilei sau în altă ramură a industriei prelucrătoare a lemnului. Impactul economic al blocării activităţii comerciale a acestor firme care derulează în special tranzacţii intra-comunitare va fi sever. Având în vedere că marja de profit este foarte mică, iar posibilităţile de finanţare a cheltuielilor de funcţionare, a penalităţilor din cadrul contractelor şi a achiziţiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, aproape inexistente, foarte multe dintre acestea vor intra în incapacitate de plată şi probabil se vor îndrepta către faliment', menţionează UNPR.

Organizaţia consideră, totodată, că 'efectele economice ale acestei legi vor fi dispariţia firmelor mici şi mijlocii cu capital covârşitor românesc care activează în acest domeniu şi consolidarea celor mari care au marje mari de profit şi acces la surse de finanţare'.

În acest fel, UNPR propune intrarea în vigoare a Ordonanţei aflată, în acest moment, în dezbatere publică, după un studiu amănunţit care să arate efectele pe termen mediu şi lung 'pentru a nu pune în dificultate firmele mici şi mijlocii care activează pe această piaţă şi care au angajaţi din mediul rural aproape de locul de recoltare al lemnului'.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ a publicat, sâmbătă, pe propria pagină de Internet, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se propune interzicerea exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc până în data de 31 august 2015.

"Prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015", se precizează în Nota de fundamentare a Ordonanţei.

Tot sâmbătă, ministerul de resort a anunţat că supune dezbaterii publice două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, ce vor fi analizate în următoarea şedinţă a Executivului. Unul dintre proiecte vizează suspendarea exportului de material lemnos, iar al doilea stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de material lemnos.