Oamenii se simt din ce în ce mai singuri de la începutul pandemiei. Studiu

Emoțiile negative au înregistrat o creștere substanțială în această perioadă, în timp ce emoțiile pozitive, precum sentimentul de veselie sau odihnă au evoluat în direcția opusă, conform raportului realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

De asemenea, studiul conţine cele mai recente dovezi ştiinţifice privind singurătatea şi izolarea socială în Uniunea Europeană şi analizează studiul realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei.

Prevalenţa singurătăţii a crescut brusc în primele luni de la izbucnirea pandemiei

Comparativ, în 2016 aproximativ 12% dintre cetăţenii UE au indicat că se simt singuri mai mult de jumătate din timp. În primele luni de la izbucnirea pandemiei, această pondere a crescut la 25%.

Alte emoţii negative, precum sentimentul de încordare sau de descurajare. au urmat aceeaşi tendinţă. Simultan, emoţiile pozitive, cum ar fi sentimentul de veselie, calm, vioiciune sau odihnă au evoluat în direcţia opusă.

Totodată, raportul arată că s-a înregistrat o creştere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, comparativ cu 2016. Cifrele specifice fiecărei ţări arată că în intervalul aprilie – iulie 2020 singurătatea a crescut cu peste 15 puncte procentuale în Bulgaria, Estonia, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia şi Suedia.

Totuși, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, România şi Spania au înregistrat o creştere a singurătăţii cu mai puţin de 10 puncte procentuale în aceeaşi perioadă de timp, potrivit sursei menționate.

Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European şi Comisie. Mai mult, proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfăşoare în 2022.

Sursă foto: Dreamstime