India a ajuns la 200.000 de îmbolnăviri și 1.700 de decese zilnice, iar spitalele nu mai fac față, pacienții fiind tratați în ambulanțe.

New Delhi a intrat deja în lockdown, timp de o lună. Autoritățile speră astfel să țină sub control explozia cazurilor de COVID-19 şi să reducă presiunea asupra spitalelor.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care mulți bogați ai Indiei aleg să părăsească țara. Un altul este deprecierea rupiei. De la începutul lunii aprilie, rupia s-a depreciat cu 3% față de dolarul american.

Dar India a început să vadă cum îi pleacă milionarii chiar înainte de izbucnirea pandemiei. Un raport din 2018 a indicat că 23.000 de milionari indieni au părăsit țara din 2014.

Și mai recent, un raport arăta că aproximativ 5.000 de milionari, adică 2% din numărul total de persoane cu averi mari din India, au părăsit țara doar în 2020. Indienii se află pe lista Henley & Partners (H&P) cu sediul la Londra, cu privire la rezidența globală a celor care doresc cetățenia sau rezidența în alte țări, în schimbul investițiilor. În plus, indienii cu stare susțin că în alte țări se simt mult mai în siguranță. Iar cei mai mulți au ales ca destinație Dubai, Australia sau America. Destinațiile cele mai căutate din Europa sunt Portugalia, Cipru și Malta.

Mulți dintre ei acuză autoritățile financiare indiene de hărțuială și de impunerea unor reguli arbitrare.

Anchetele fiscale efectuate de departamentul de impozite pe venit din India s-au triplat în ultimii ani.

Alții susțin că nu prigoana autorităților fiscale i-ar fi determinat să plece din India. Ci climatul politic tot mai divizat și tensionat din această țară.

Acest exod al bogaților nu este neapărat unul permanent. Indienii aleg acum să investească bani într-o altă țară, decât să-și scoată toți banii din țara de origine și să rupă orice legături comerciale cu India. Dar, spun experții, asta nu poate fi un semn bun pentru o țară în curs de dezvoltare precum India.