Fostul preşedinte Emil Constantinescu susţine că situaţia actuală este mult mai „pe roze” decât cea din 1997, când cele mai importante bănci erau în faliment.

„Avem o criză economică, politică şi morală în acest moment, pentru că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană din 1 ianuarie 2007, România s-a trezit fără proiect politic. Proiectul politic de până atunci era de a imita alte ţări care parcurseseră acel drum”, susţine fostul şef al statului. Potrivit acestuia, lipsa unei identităţi româneşti, a unui proiect de ţară şi a unor priorităţi economice au condus la deruta actuală.

O soluţie indicată de Emil Constantinescu este elaborarea unei viziuni pe cel puţin cinci decenii, care să includă o strategie economică de dezvoltare durabilă din care să decurgă un mandat prezidenţial sau parlamentar. „Dacă nu avem acest lucru, o să orbecăim şi în criză, şi după ce criza se va termina în lume”, a subliniat fostul şef de la Cotroceni.

Înlocuirea „responsabilităţii pe marginea prăpastiei, tipic românească” – cu care s-au obişnuit în ultimii 20 de ani atât politicienii, oamenii de afaceri, cât şi populaţia – este cheia pentru depăşirea unei astfel de situaţii. „În momentul în care ajungeam şi vedeam prăpastia ne opream. Toţi s-au oprit acolo. La 1 ianuarie 2007 s-a considerat că prăpastia nu mai există, totul e plat şi ne putem permite orice”, a concluzionat fostul preşedinte.