Acum câteva zile, bursa indiană a înregistrat cea mai mare creştere din istoria sa.

În mod evident, la originea exploziei cursurilor cu aproximativ 17% se află victoria în alegerile parlamentare a Partidului Congresului, aflat la guvernare. De la ultimele niveluri minime de curs, înregistrate acum două luni, acţiunile indiene s-au apreciat deja cu o medie de 70% – aproape de două ori mai mult decât toate bursele mondiale. Este această creştere semnificativă un simplu foc de paie sau reprezintă premisele pentru o îmbunătăţire sustenabilă a pieţei de acţiuni indiene?

Trebuie remarcat că rezultatul alegerilor a dus la îmbunătăţirea perspectivelor de reforme economice, în special vizând privatizarea şi liberalizarea. Pe termen lung, acestea pot conduce la creşterea economică a Indiei, la reducerea deficitului public şi poate oferi în acelaşi timp premisele unor câştiguri suplimentare pentru sectorul privat. Sunt vizate, înainte de toate, domeniile infrastructură, energetic, bancar şi asigurări. Mai mult, în ciuda crizei economice mondiale, stabilitatea politică poate duce la creşterea implicării companiilor străine şi a investitorilor străini în India. Printre altele, conjunctura economică internă, spre deosebire de 2008, dar şi scăderea preţului petrolului îi va favoriza pe fermieri, aceştia urmând să beneficieze de subsidii mărite.

Chiar şi în contextul victoriei convingătoare din alegeri nu se poate spune că majoritatea factorilor de risc au dispărut. Criza economică mondială prelungită se va face resimţită şi în India, în ciuda dependenţei relativ scăzute de export. Se preconizează că deficitul bugetar pentru 2008/2009 va atinge 10%, ceea ce va limita posibilităţile de acţiune chiar şi în cazul unui guvern puternic. Rămân în continuare de înfruntat blocajele din infrastructură şi obstacolele birocratice. Mai mult, situaţia politică extrem de instabilă din ţăra vecină, Pakistan, totodată rival nuclear, nu trebuie subestimată.

În urma creşterilor semnificative de curs înregistrate în ultimele opt săptămâni, evaluarea multor acţiuni indiene nu depăşeste nivelul favorabil. Astfel, o corecţie de curs în următoarele câteva luni nu trebuie să surprindă. Pe termen mai lung, bursa indiană prezintă un potenţial de câştig atractiv.

Din perspectiva Raiffeisen Capital Management, trebuie favorizate acţiunile din domeniile bancar, energie, infrastructură şi al operatorilor de telefonie mobilă.

Criza economică mondială prelungită se va face resimţită şi în India, în ciuda dependenţei relativ scăzute de export.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena