Programul sprijina obiectivele strategice ale EUCOM (Comandamentul European al Statelor Unite): stabilitatea, democratizarea, profesionalismul militar si relatii mai stranse cu Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), raspunzand, in acelasi timp, cerintelor Romaniei. Echipa Militara de Legatura (MLT), cu personal roman si trei pana la cinci membri americani detasati sa lucreze in tara, constituie elementul-cheie in aducerea expertizei militare americane, cuprinzand o problematica ampla. Peste 900 de activitati au fost coordonate prin aceasta echipa care a sprijinit Fortele Armate ale Romaniei sa abordeze aspecte fundamentale cum ar fi: garantarea drepturilor omului pentru soldati, controlul civil asupra militarilor, infiintarea unui cod legislativ militar si programe pentru dezvoltarea profesionalismului subofiterilor si al preotilor militari. Echipa, prin activitatile sale bilaterale specifice, constituie un exemplu clar al eficientei stilului militar american si aduce solutii la multe provocari carora Fortele Armate Romane trebuie sa le faca fata.
Echipa Militara de Legatura a Statelor Unite coordoneaza si executa activitati pentru a furniza informatii esentiale privind construirea infrastructurii, prezentand Fortele Armate Americane ca un model militar eficient, aflat sub control civil. Contactele continue cu Romania, o democratie nou-aparuta demonstreaza valorile ame-
ricane si ne asigura de beneficiile unei experiente impartasite natural, printr-un dialog pozitiv. Programul Mil-to-Mil abordeaza o gama larga de aspecte, de la relatiile civile la formarea subofiterilor, chiar daca nu poate asigura pregatire militara sau echipament. Este parte integranta a planului national al ambasadorului SUA si are menirea de a completa programele de asistenta de securitate aflate in continua crestere, precum si alte initiative bilaterale.
Colonel Eugene J. Komo JR.
Team Chief, Mil-to-Mil Program Romania