Odată ce întregul potențial al noii tehnologii va fi atins, aceasta va avea același impact precum internetul în urmă cu peste 30 de ani, consideră Robert Whitaker, Chief Operating Officer pentru Blockchain Intelligence Group, unul dintre specialiștii de top  care vor fi prezenți la prima ediție a FRAUD SUMMIT by SPIA, care va avea loc pe 27 mai, la București.

Cum funcționează tehnologia blockchain

Pe scurt, blockchain este o bază de date digitală criptată, distribuită de mai multe părți într-o rețea. Orice tranzacție care are loc în rețea este înregistrată și, deci, transparentă. Tehnologia blockchain este disruptivă și se află încă în stadiile sale incipiente. Criptomonedele sunt ceva obișnuit acum, dar pe tehnologia blockchain sunt dezvoltate mai multe aplicații. Odată realizat întregul potențial al acestei tehnologii, aceasta va avea același impact pe care l-a avut internetul cu peste 30 de ani în urmă. Blockchain-ul și criptomonedele sunt adesea denumite următorul strat al internetului”, spune Robert Whitaker.

Tehnologia blockchain a fost dezvoltată având în vedere, în primul rând, prevenirea fraudei. Practic, această tehnologie se bazează pe un ”registru” public uriaș (o „carte contabilă, cunoscut drept ledger), care poate fi consultat de oricine dorește. Aproape zilnic apar aplicații noi, având la bază tehnologia blockchain, și care promit, înainte de toate, securitatea datelor. Este această tehnologie cu adevărat impecabilă?

Ne place să spunem că tehnologia blockchain nu uită nimic niciodată și fiecare tranzacție înregistrată vreodată poate fi urmărită oricând de oricine dorește. Lucru care o face foarte sigură, dar nu impecabilă. Chiar dacă majoritatea lanțurilor de blockchain sunt publice, informațiile pe care le conțin nu au date specifice de identificare, cum ar fi IPI (informații personale de identificare) sau nume de companii”, explică Robert Whitaker.

Când o tehnologie este foarte bună, fraudatorii o vor folosi cu siguranță primii, iar acest lucru s-a întâmplat și cu blockchain. Hackerii cer în continuare plăți în criptomonede pentru atacuri ransomware, de exemplu. Și deși în blockchain totul este public, există o serie de modalități prin care se pot ascunde identitatea și tranzacțiile frauduloase, dar există și soluții pentru a identifica și preveni aceste fraude.

Trei lucruri pe care managerii le pot face pentru a-și proteja afacerile

”Blockchain Intelligence Group a dezvoltat un software care ajută atât la prevenirea fraudei, cât și la urmărirea ei. Pentru a preveni frauda, orice business sau agenţie guvernamentală poate folosi Bitrank Verified, pentru a evalua portofelele și tranzacțiile în timp real, împiedicând astfel infractorii cibernetici și anumite ţări ostile să tranzacționeze”, spune specialistul în tehnologii blockchain.

Deciziile în afaceri se bazează pe înțelegerea riscurilor și a recompenselor, spune Robert Whitaker, adăugând că Blockchain Intelligence Group a dezvoltat un sistem de certificare, prin care liderii de business pot beneficia de formare şi training. Astfel, oamenii de afaceri pot înţelege mai bine cum funcționează tehnologia blockchain şi ce riscuri de fraudă sunt asociate acesteia. În plus, orice om de business care se gândește să investească în criptomonede ar trebui să se informeze foarte bine asupra riscurilor.

În opinia expertului, pentru a-și proteja afacerile de cripto-fraudă, orice manager ar trebui să facă următoarele trei lucruri:

  • Să fie atent la tranzacțiile cu criptomonede și să știe modul în care acestea funcționează;
  • Să-și actualizeze constant software-ul, utilizând o companie de malware de renume;
  • Înainte de a trimite cantități mari de criptomonedă, trebuie făcut întotdeauna un test cu o cantitate mică, pentru testarea portofelului respectiv.

Printre cele mai frecvente fraude legate de criptomonede pentru care a fost solicitată compania sa de către autorităţi, Robert Whitaker aminteşte escrocherii romantice, fraude ce implica apeluri telefonice din partea unor escroci ce se dau drept membri ai familiei, înşelătorii cu amenzi fiscale fictive, toate acestea implicând folosirea automatelor de conversie a criptomonedelor pentru înșelarea victimelor. (P)