EXCLUSIV. S-a aflat cine cred românii că este de vina pentru răspândirea COVID. Răspunsul a fost oferit într-un sondaj de opinie realizat de INSCOP, în perioada 17-25 octombrie 2020.

Peste jumătate dintre români cred că Opoziția este de vină atunci când vine vorba de răspândirea de COVID. Astfel, 51% dintre subiecți cred că unele mesaje transmise de partidele și politicienii din Opoziție au încurajat nerespectarea regulilor de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus. La polul opus se situează un procent de 36,6%, care respinge această afirmație.

Românii sunt de părere că CCR și Avocatul Poporului au jucat un rol important atunci când a fost vorba de nerespectarea regulilor anti-COVID.

Un procent de 43,5% dintre cei subiecți au fost de părere că unele decizii ale Avocatului Poporului au încurajat nerespectarea regulilor de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus. În schimb, 39,9% au fost în dezacord cu această afirmație iar 16,6% nu au știut ce să răspundă.

Peste 45% dintre cei chestionați au fost de acord cu afirmația că unele decizii ale CCR au încurajat nerespectarea regulilor de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus. Un procent de 39,8 nu a îmbrățișat această afirmație, în timp ce 14,6% dintre cei chestionați nu au știut ce să răspundă.

 

În cazul în care numărul de cazuri de coronavirus va continua să crească foarte mult, 54% dintre românii chestionați sunt dispuși să accepte revenirea la măsuri mai stricte de izolare și distanțare socială.

 

Cauza numărului mare de infectări ține de nerespectarea regulilor de cetățeni (51,3%). Un procent de 18,6% este de părere că numărul de cazuri este crescut artificial, în timp ce 15,8% dau vina pe relaxarea de către autorități a măsurilor de prevenție. Vina ar aparține și alegerilor locale cred 8,7% dintre repondenți, în timp ce 2,7% au indicat o altă cauză.

Subiectul de departe cel mai interesant este reprezentant de perceția celor intervievați asupra COVID. Întrebați despre epidemia de coronavirus, 59,5% dintre subiecți au spus că ea este reală și periculoasă pentru sănătate, în timp ce un procent destul de semnificativ – de 24,3% au indicat că este reală dar nepericuloasă pentru sănătate. Peste 10% dintre români cred că este o minciună, iar 5,7% nu au știut să ofere un răspuns.

Lucrurile devin și mai interesante când vine vorba de teorii ale conspirației. 35,8% dintre cei chestionați au susțimnut că noul coronavirus a fost produs și răspândit intenționat pentru a pregăti inocularea populației cu cipuri prin vaccinare. Un procent de 45% nu au fost de acord cu această afirmație, în timp ce peste 19% nu au oferit un răspuns.

Sondajul INSCOP a fost realizat la comanda unui partid politic. Volum eșantion: 1500 chestionare, eroare maximă tolerată ± 2.6%, interval de încredere 95%. Metoda de colectare a datelor: interviuri față-în-față.