În paralel cu guvernarea, Ludovic Orban a lucrat la un plan secret menit să întărească resursele umane ale partidului liberal. Pe scurt, Orban s-a orientat rapid către atragerea Diasporei pe partea PNL, după un plan bine chibzuit de senatorul Viorel Badea.

După cum știți, PNL a primit circa 1 milion de voturi pro din diaspora. Aceasta poate echivala cu votul din șapte județe. Astfel, diaspora proliberală și-a dovedit valoarea de bazin electoral foarte important. În același timp, tot de aici, și mai precis dintre cei care s-ar întoarce într-o Românie liberală, conducerea PNL poate extrage profesioniști în multe domenii, viitori oameni politici și, mai important, toți vor fi fideli partidului liberal. Bref, această construcție i-a fost oferită lui Ludovic Orban de Viorel Badea, senatorul PNL care reprezintă diaspora.

Acum, Orban are la îndemână niște resurse care, bine exploatate, pot face marea diferență de pe scena politică românească. Este o manevră politică iscusită semnată de Badea, dar nu ușor de pus în practică: ca să revină în țară, viitorii liberali își vor lăsa dincolo de granițe rostul făcut cu eforturi mari. Altfel spus, cei din diaspora trebuie să știe pentru ce se întorc în România.

Ei, aici, sursele noastre spun că s-au făcut multe promisiuni, unele chiar de către președintele PNL. Cele mai importante dintre acestea vorbesc despre locuri în adimistrația central și cea locală, un lucru care, odată îndeplinit, poate porni un val de entuziasm care poate pune la cale reforme proeuropene de calibru. Dacă planul lui Viorel Badea reușește, PNL este la un pas să devină cea mai mare și influentă putere politică din țară.