Ce se întâmplă cu numerarul în Europa?

Ce se întâmplă cu numerarul în Europa? În cel mai recent episod al podcastului HAI LIVE! cu Robert Turcescu, invitații Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni au abordat mai multe subiecte actuale importante.

Printre acestea se numără și problema banilor cash. Octavian Hoandră a precizat că oamenilor li se ia dreptul de a avea numerar și de a-i folosi pentru a achiziționa orice vrei.

“Asta ni se ia, puterea de a ne apăra propriile drepturi. Dreptul de a avea cash, dreptul de a cumpăra ce vrei, cât vrei, de a dispune de cât cash vrei, pentru că sunt ai tăi și nu trebuie să dai socoteală nimănui.

Dacă cineva te prinde, Poliția, că faci o măgărie, vei fi arestat, vei răspunde”, continuă el.

De asemenea, acesta mai spune că i se pare o mizerie forțarea întregii Europe să nu mai folosească numerarul. În plus, Octavian Hoandră a mai precizat că s-ar bucura ca sistemul bancar să cadă complet.

“Dar așa ca să impui tuturor să nu mai folosească banii cash pentru că tu vrei să supraveghezi tot cash-ul și toate tranzacțiile care se fac în Europa, mi se pare o mizerie și o gravă încălcare a drepturilor omului.

Dar cum spui tu, tânăra generație nu va… Ei sunt cu aplicațiile… dar m-aș bucura odată să cadă toate băncile, să cadă internetul și să-i văd cum se roagă la card, să le dea bani să-și ia o gogoașă”, a mai spus acesta.

Octavian Hoandră
Octavian Hoandră/SURSA FOTO: Capital.ro

Operațiunile pe cash sunt deja limitate în Occident

La rândul său, Bogdan Comaroni a precizat că în Occident deja operațiunile pe cash sunt limitate. El spune că de la bancomatele din Occident se pot scoate doar 100 de euro, maxim 200.

În alte țări din UE, limita este de 500 de euro pe zi. Așadar, pentru a face suma de 1.000 de euro sau de 2.000 de euro cash, o persoană are nevoie de toată familia pentru a scoate bani de la bancă.

“Sunt limitate plăți în numerar. Doi la mână, băncile îți acceptă imediat, dacă vii cu numerarul, îl bagi în bancomate sau la ghișeu, ți-l iau pe loc, dar dacă vrei să scoți bani de la ghișeu, numerar, îți spun că n-au”, a continuat acesta.

El a mai povestit că un prieten de-al său s-a plimbat cu o hârtie de 500 de euro în Franța.

Bogdan Comaroni
Bogdan Comaroni/SURSA FOTO: Capital.ro

 

Același lucru l-a făcut și Robert Turcescu în Italia, cu o hârtie de 500 de euro.

“Am încercat la poștă, am încercat la… nu mai spun de supermarketuri și altfel de chestii. Când vedeau hârtia de 500 de euro… Am intrat în trei bănci, degeaba.

Spun și cum am reușit. În interiorul poștei italiene unde m-am dus ultima oară, încercând să o schimb. Era un Moneygram de genul ăsta sau un Western Union, nu mai știu care. Și mi-am zis că nu se poate: «Vi-i iau doar dacă îi trimiteţi undeva».

Era o doamnă acolo care după ce a așteptat ca ăla să verifice, că a verificat dacă e hârtia în regulă. (…) Mi-a dat aia săraca 500 de euro, mi-a schimbat ea în hârtii de 100 de euro”, a precizat Turcescu.

Parlamentul European a adoptat un set de legi pentru combaterea spălării banilor

Discuția a venit în contextul în care Parlamentul European a adoptat un set de legi pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Printre măsuri se numără impunerea unei limite de 10.000 euro în UE pentru plăţile în numerar. Sunt exceptate de la regulă persoanele fizice într-un context neprofesional. Vezi aici mai multe detalii despre acest subiect.

Întregul podcastul de joi, 25 aprilie, poate fi vizualizat CHIAR AICI, exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. De asemenea, pe canalul de YouTube HAI România pot fi vizualizate diferite podcasturi care abordează subiecte la fel de importante și de actualitate.