Consiliul Concurenței va face public raportul investigației cu privire la comportamentul unor bănci în luna octombrie 2008, din perspectiva unei posibile înțelegeri anticoncurențiale, după eliminarea datelor confidențiale și a celor cu caracter personal.

„Având în vedere că a  trecut o perioadă îndelungată de la momentul analizat, și interesul manifestat pentru raportul investigației declanșate în 2008, precum și pentru a combate știrile false vehiculate în ultimul timp, am decis să-l facem public, bineînțeles cu respectarea reglemntărilor privind datele cu caracter personal. Analiza cuprinsă în raport a vizat o perioadă determinată, cuprinsă între 15 și 31 octombrie 2008, în contextul crizei financiare declanșate de falimentul băncii Lehman Brothers. Este un subiect important, este adevărat, dar îmi este greu să văd urgența după 11 ani de la momentul crizei”, a declarat pentru Capital, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a declarat că nici instituția pe care o conduce și nici Comisia Europeană nu au identificat dovezi privind încălcarea Legii Concurenței, în cadrul investigației privind comportamentul băncilor.

„În mod sigur, Comisia Europeană ar fi sancționat și băncile din România, dacă ar fi existat dovezi că acestea au încălcat legea, așa cum a procedat cu băncile din Marea Britanie. Comisia Europeană investiga, la acel moment, astfel de practici la nivel comunitar și a amendat mai multe bănci din Marea Britanie pentru trucarea indicelui de piață monetară de la Londra, LIBOR, pe baza unui autodenunţ, o cerere de clemenţă, făcut de Royal Bank of Scotland (RBS). Comisia Europeană a avut la dispoziţie investigaţia noastră, a avut la dispoziţie autodenunţul Royal Bank of Scotland şi a decis sancţionarea băncilor de la Londra. Dacă RBS ar fi avut o înțelegere anticoncurențială și în România, ar fi recunoscut în cadrul autodenunțului”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a mai spus că RBS a fost investigată şi în România deoarece era una dintre cele zece bănci care contribuiau la realizarea Robor-ului la momentul 2008.

„Dacă ar fi existat dovezi că există comportamente similare la Bucureşti, atunci Comisia Europeană ar fi preluat cazul nostru şi ar fi aplicat sancţiuni şi România. Dar nu am găsit nici noi şi nu au găsit nici dânşii genul acesta de dovezi şi atunci amenda lor a fost doar pentru Marea Britanie”, a spus Chirițoiu.

Investigația privind o posibilă înțelegere anticoncurențială pe piața bancară, pe fondul disfuncționalităților înregistrate în octombrie 2008 pe piața monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale.

Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă.