Cele câteva mii de asociații și fundații din România, organizații care, în total, ajută, probabil, sute de mii sau chiar milioane de oameni aflați în nevoie riscă să stea cu activitatea blocată din cauza unei proceduri birocratice neclare impuse de stat printr-un ordin al ANAF. Culmea cinismului și a bătăii de joc, întrebat de Capital ce înseamnă, defapt, ordinul respectiv și cum se va aplica, Ministerul Finanțelor Publice emite un răspuns în parte general, în parte în contradicție ci realitățile evidențiate de mai multe asociații și fundații.

În situația de întârzia sau chiar bloca lucrările din cauza numeroselor acte pe care au fost nevoiți să le depună sunt și cei de la Fundația „Dăruiește Viață”, care construiește primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. La începutul lunii aprilie, reprezentanții fundației arătau clar că nu își mai pot desfășura activitatea din cauza ordinului ANAF.

ȚA început atacul direct la ONG-uri. Un atac în stil mafiot: ești obligat să îndeplinești reguli care nu pot fi îndeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL, pe care 250.000 de oameni îl construiesc. Ministrul Eugen Teodorovici, a dat, pe 15 martie, fără respectarea termenului legal de dezbatere publică, un ordin abuziv, prin care ONG urile trebuie să îndeplinească o procedură birocratică: să depună, iar și iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, să facă dovada că nu au datorii la stat (deși ANAF are toate situțiile la îndemâna și-ți blochează imediat conturile în caz ca n-ai plătit la timp) și, cireașa de pe tort, să declare pe propria răspundere că fac ce zic că fac, ca și cum din start se prezumă că ONG urile una zic și alta fac”, transmiteau cei de la Dăruiește Viață.

Nu este singura fundație sau asociație aflată în această situație. Capital a stat de vorbă cu astfel de organizații care au fost construite, de exemplu, în jurul unor foști mari sportivi și care se aflau în aceeași situație. Chiar și asociațiile din zona presei sau comunicării, în general, au avut aceeși problemă.

Un răspuns încropit în bătaie de joc,  după trei luni de insistențe

Chiar înainte ca Fundația Dăruiește Viață să iasă cu declarații și să alarmeze opinia publică, revista Capital a transmis o serie de întrebări către ANAF, având deja semnale privind un eventual blocaj în această zonă. A urmat o procedură birocratică incredibil de lungă care s-a finalizat, după 3 luni și multe insistențe, cu un răspuns care trimite la o lege generală, în consacratul stil vag. Menționăm că, în ciuda mailurilor repetate și a telefoanelor date la Ministerul Finanțelor Publice (unde am fost pasați cu număr de ordine de către ANAF) pur și simplu nu a fost posibilă rezolvarea „amiabilă” a problemei, fiind nevoie să trimitem o solicitare conform legii 544 a accesului la informații de interes public, manevră utilizată de MFP pentru a câștiga timp (termenul maxim din lege merge până la 60 de zile). Un lucru este, însă cert, MFP afirmă nici mai mult nici mai puțin decât că ordinul său, care a bloca de facto activitatea mai multor asociații și fundații ” nu reglementează activitatea asociațiilor și fundațiilor, în consecință nu prevede obligații sau sancțiuni pentru acestea

Vă prezentăm, mai jos, îngtrebările noastre și răspunsul complet primit de la MFP:

Anul trecut, a fost publicat Ordinul ANAF   Nr. 2047/2018 din 14 mai 2018 pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Avand in vedere ca am primit mai multe intreari de la cititori si de la entitati posibil afectate de aceasta norma, va rugam sa ne raspundeti urmatoarelor intrebari.

1) Ce categorii de asociatii si fundatii intra, mai clar, in sfera acestui ordin? CITEZ dij document:Ț   Evidența asociațiilor și fundațiilor care desfășoară activități din domeniul de competență al Ministerului Finanțelor Publice”. care este, mai exact, domeniul de competenta al MFP?

2) Care este scopul acestui ordin?

3) Defalcat, pe domenii de activitate, ce asociatii si fundatii vor fi obligate sa se inscrie si ce repercursiuni vor avea inscriere/neinsecrierea?

Răspuns MFP:

„Rolul și atribuțiile Ministerului Finanțelor Publice sunt reglementate prin HG nr. 34/2009.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.mfinante.gov.ro la rubrica Prezentare/Rolul și organizarea MFP.
Conform prevederilor OG nr. 26/2000, autoritățile administrației publice centrale și locale au obligația de a înființa structuri pentru relația cu mediul asociativ. Scopul acestui ordin este de a veni în întâmpinarea asociațiilor și fundațiilor care doresc să colaboreze pentru promovarea unor valori general umane sau a unor interese globale ale întregii comunități. Înscrierea în registru se face doar la solicitarea asociației sau fundației cu respectarea prevederilor din anexa la ordin. Ordinul nu reglementează activitatea asociațiilor și fundațiilor, în consecință nu prevede obligații sau sancțiuni pentru acestea.”