Așadar, serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din UE a informat că a fost detectată, pentru prima dată în acest an, o cantitate mare de praf saharian a fost detectată deasupra Europei.

Potrivit specialiștilor, particulele ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est chiar în următoarele zile, scrie dpa.com

Impactul prafului saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor și sectorul energetic

Trebuie menționat că impactul prafului saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor și sectorul energetic. De exemplu, alergiile ar putea fi exacerbate.

De asemenea, particulele de praf din atmosferă ar putea afecta generarea de energie solară.

Praful provine din Africa de Nord

Potrivit previziunilor Copernicus, praful provine din Africa de Nord și a ajuns deja în Peninsula Iberică și se va îndrepta spre Franța.

„Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului, în special în Portugalia și Spania”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.

Praful mineral este o componentă a particulelor din atmosferă

Praful mineral este o componentă a particulelor din atmosferă și poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv agravarea alergiilor din cauza substanțelor iritante din praf și probleme respiratorii care rezultă din scăderea calității aerului.

Particulele de praf atmosferic pot avea și un impact asupra generării de energie solară, reducând atât cantitatea de radiații solare care ajunge la sol, cât și producția de energie solară. Prin urmare, este important să se prevadă cu precizie mișcarea și densitatea transportului de praf, pentru a permite autorităților să ia măsuri de protecție a sănătății publice și să compenseze alte efecte. CAMS a făcut exact acest lucru – prognozând cu precizie transportul de praf și evaluând nivelurile de particule în suspensie din atmosferă.

Pentru primul transport major de praf saharian în Europa din acest an, previziunile CAMS au indicat valori ridicate ale adâncimii optice a aerosolilor și ale concentrațiilor de praf în Peninsula Iberică la 20 februarie, iar cea mai recentă prognoză indică un transport în Franța și mai departe spre nord, între 21 și 23 februarie, ajungând până în Danemarca.

Prognozele arată, de asemenea, concentrații ridicate de PM10 la suprafață pentru Spania și la altitudini mai mari, de exemplu în Pirinei și în Alpi, ceea ce ar putea duce la depunerea de praf la suprafață în aceste zone.