Situaţia este tot mai îngrijorătoare la nivel european! Pentru a cincea săptămână consecutiv, numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut a crescut în Europa, indică datele ECDC (Centrului European pentru Controlul și prevenirea Bolilor).

Din fericire însă, numărul de spitalizări a rămas stabil.

Rata infectărilor a crescut cu 6%, iar cea a mortalităţii cu 30%

Astfel, în săptămâna 26 iulie – 1 august, incidența cazurilor noi de infectare din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European a fost de 214 la 100.000 de locuitori. Vorbim de un plus de 6% față de săptămâna anterioară.

Rata mortalității a crescut la 4,7 la un milion de persoane, adică cu 30%.

Sursa foto: ECDC

Cipru a înregistrat cea mai mare incidență la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, urmat de Spania şi Franţa. La polul opus, Polonia, Ungaria și România au raportat cele mai scăzute cifre, transmite Digi24.

În două ţări europene, respectiv Franţa şi Islanda, situaţia este de preocupare înaltă. În alte 12, printre care şi Spania, este moderată, apoi scăzută în 8 şi foarte redusă în alte 8 ţări.

Cele mai multe noi îmbolnăviri, printre tineri

ECDC estimează o tendinţă stabilă pentru următoarele două săptămâni în cazul infectărilor şi al deceselor. Rata infectărilor a urcat la 224 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar cea a deceselor, la 6,9 la un milion de persoane.

Rata cea mai mare a infectărilor noi a fost observată în rândul tinerilor, cu toate că şi în rândul vârstnicilor s-a observat o creştere a numărului de îmbolnăviri.

“Se aşteaptă ca actuala situaţie epidemiologică, caracterizată printr-un număr mare de cazuri, să continue ca urmare a prezenţei variantei Delta, care a predominat în ultimele săptămâni în regiune”, se arată în analiza săptămânală a centrului european.

Raportul săptămânal al ECDC prevede o tendinţă în creştere a numărului de noi cazuri în 17 ţări (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, România şi Suedia) şi o creştere a mortalităţii în trei ţări (Franţa, Grecia şi Spania).

Sursa foto: Dreamstime