Pandemia de coronavirus pare a fi departe de final. Principalul oficial german pentru controlul bolilor a anunțat vineri că pandemia a devenit „mai periculoasă” în Germania din cauza răspândirii variantelor mai recente ale noului coronavirus, informează DPA, citată de Agerpres.

Potrivit acestuia, cea mai răspândită formă de COVID din Germania este mutaţia B117 identificată iniţial în Marea Britanie.

„Au fost găsite până acum în Germania trei variante îngrijorătoare ale virusului, cea mai răspândită fiind mutaţia B117 identificată iniţial în Marea Britanie”, a spus reporterilor la Berlin preşedintele institutului Robert Koch, Lothar Wieler.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că s-a constatat că această mutaţie este mai contagioasă şi poate determina îmbolnăviri mai grave. De asemenea, el a mai precizat că a fost găsită în 13 din cele 16 landuri germane şi reprezintă puţin sub 6% din cazuri.

Pandemia continuă să se extindă

Pandemia a început să genereze îngrijorări în Germania. Preşedintele institutului Robert Koch, Lothar Wieler, a menţionat că este de aşteptat ca aceste numere să crească, varianta fiind depistată „din ce în ce mai frecvent”.

„SARS-CoV-2 a devenit în general mai periculos. Virusul nu a obosit încă. Din contră, tocmai a primit un impuls”, a afirmat Wieler, care este medic veterinar şi microbiolog.

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a dat motive de speranţă în aceeaşi conferinţă de presă, remarcând că al doilea val de cazuri de infectare este în declin şi că vaccinurile oferă mijloacele de a depăşi această criză „în cursul anului”.

În același timp, el a mai menționat că ratele de contaminare încă nu scad suficient de rapid sau puternic, avertizând la rândul lui că „dacă le dăm acestor mutaţii şansa de a se răspândi, riscăm ca infectările să înceapă din nou să crească”.

De menționat este faptul că, miercurea viitoare, cancelarul german Angela Merkel are prevăzută o reuniune cu premierii landurilor pentru a discuta despre actualul lockdown, mai preciează DPA.