Oprirea euro din avant a fost confirmata si astazi, BNR anuntand un curs de 4,2764 lei/euro, cu 0,02% mai putin de cat in ziua precedenta. Situatia ciudata de astazi este reprezentata de faptul ca toate monedele forte au crescut prin comparatie cu leul, in principal deoarece euro s-a depreciat pe plan international. Astfel, dolarul american ese 3,2491 lei, cu 0,54% mai mult decat ieri, francul elvetian a crescut cu 0,05%, iar yenul japonez a castigat 1,3%. Lira sterlina s-a departat si mai mult de cotatia euro, acum valorand 4,7502 lei, cu 0,99% mai mult decat ieri. Avand in vedere diferenta din ce in ce mai mare dintre cele doua monede, lira s-a salvat de la pericolul de a scadea sub un euro. Pericol, sigur, mai mult de orgoliu al Bancii Angliei.

Vestea buna este ca zlotul polonez a scazut si a revenit spre valoarea de un leu. moneda poloneza este un indicator numai bun pentru valutele din regiune, data fiind marimea economiei poloneze (prin comparatie cu cea ceha) si stabilitatea tarii (prin comparatie cu Ungaria). Acum, un zlot face 1,0092 lei, cu 2,3% in scadere. Ca si in cazul lirei, este prin comparatie cu leul mai mult o chestiune de orgoliu a Bancii Nationale a Romaniei.

Pe piata interbancara, tranzactiile au inceput in intervalul 4,28-4,29 lei, iar in prima parte a sedintei au crescut pana la 4,31 lei. Acesta a fost si maximul zilei, dupa care cursul a scazut rapid pana la 4,25 lei, dupa care a inceput o crestere lenta. La ora redactarii materialului, tranzactiile se derulau in jurul valorii de 4,29 lei.

Nivelul mediu al ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara a fost in cursul diminetii de 12,01% la overnight pentru ROBID si de 12,84% pentru ROBOR.