Persoanele care au în plan să călătorească în Finlanda în următoarea perioadă trebuie să știe că s-au impus o serie de măsuri drastice în contextul numărului fără precedent de infectări cu noul coronavirus. 

Potrivit anunțului făcut de Guvern, toți călătorii străini care nu sunt vaccinați anti-covid, au interzis pe teritoriul țării. Noua măsură a intrat deja în vigoare de marți, iar testele negative de COVID nu sunt permise, scrie AFP.

Totodată, sursa citată precizează că pe teritoriul țării este permis doar accesul călătorilor cre sunt vaccinați complet, sau care au trecut prin boală. Pe lângă documentele care atestă acest lucru, ei vor avea nevoie și de un test negativ de COVID pentru a intra în Finlanda. Anunțul a fost făcut de Ministrul de Interne al țării, după o întrunire a Guvernului.

La rândul său, un purtător de cuvânt al grănicerilor a confirmat AFP informația. Acest a declarat că strănii nevaccinaţi urmează să fie respinşi, mai puţin dacă au vârsta sub 16 ani sau se află pe o listă cu excepţi,  rezidenţi în Finlanda, muncitori esenţiali, diplomaţi.

Cine face excepție de la această regulă

”Indiferent de originea călătorului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ de mai puţin de 48 de ore”, declară AFP un reprezentant al grănicerilor finlandezi, Tomi Kivenjuuri.

Acesta a fost întrebat dacă străinilor nevaccinaţi care nu beneficiază de excepţii prevăzute de Guvern li se refuza intrarea în Finlanda. În acest context, el a răspuns afirmativ.

Totodată, conform măsurii anunțate de către Guvernul din Finlanda, de această măsură sunt vizați toți cetăţenii Uniunii Europene (UE) sunt vizaţi. În ceea ce privește durata măsurii, conform Executivului măsura a intrat în vigoare la ora 14.00 GMT (16.00, ora României)m marți şi care se aplică persoanelor născute înainte de 2005 până la 31 decembrie şi persoanelor născute înainte de 2006.

Pe de altă parte, personalul din sănătate şi transporturi, motive familiale imperioase sau persoane care necesită o preluare în grijă umanitară se află pe lista cu excepţii, dar şi unii locuitori din zona de frontieră din comune din Suedia şi Norvegia.

Amintim faptul că încă de săptămâna trecută, Finlanda anunța că urmează să ceară, începând de la 28 decembre, un test negativ covid tuturor călătorilor, inclusiv cetăţenilor UE vaccinaţi, cu scopul de a opri o creştere a cazurilor de covid-19 cauzate de un val al variantei omicron. Această măsură a fost detaliată în reuniunea de marţi a Guvernului.