Concret, Marea Britanie va schimba culoarea pașapoartelor după ce a decis să părăsească Uniunea Europeană. În loc de culoarea bordo, pașapoartele englezești vor fi de culoare albastru închis.

Întreg procesul începe în luna martie

Primele paşapoarte albastru închis vor fi eliberate începând din martie, iar până la mijlocul anului 2020 toate paşapoartele britanice vor fi de această culoare. Noul paşaport va fi de asemenea “cel mai ecologic”, a precizat ministerul, amprenta carbon legată de producerea sa fiind redusă la zero şi de asemenea va fi cel mai sigur datorită utilizării unor tehnologii inovatoare.

“Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restaura identitatea naţională şi de a trasa o nouă cale în lume”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne Priti Patel în acest comunicat. “Revenind la designul emblematic bleu şi auriu, paşaportul britanic va fi legat din nou de identitatea noastră naţională şi abia aştept să călătoresc cu acesta”, a declarat ea.

Culoarea pașaportului reprezintă ”independența noastră”

În decembrie 2017, Theresa May, pe atunci şefa guvernului de la Londra, susţinuse această revenire la culoarea de altădată, considerând că paşaportul este “marca independenţei noastre şi a suveranităţii noastre”.

Culoarea albastră a fost utilizată pentru prima oară în 1921 pe paşapoarte, iar apoi abandonată în 1988. Noile paşapoarte vor purta emblemele florale ale Angliei, Irlandei de Nord, Scoţiei şi Ţării Galilor, naţiuni constitutive ale Regatului Unit, un mod de exalta identitatea britanică pusă la încercare de Brexit.