România încearcă să intre în rândul țărilor civilizate, dar de multe ori nu îi prea reușește. Mai este mai puțin de o săptămână până când firmele de salubritate şi primăriile vor trebui să asigure condiţii optime pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

De la 1 iulie intră în vigoare legea prin care suntem obligață să aruncăm gunoiul selectiv. Nicio șansă. Multe oraşe din ţară nu au reuşit să se pregătească pentru acest proces, deși au avut la dispoziţie un an de zile. Autorităţile trebuiau deja să le pună la dispoziţie cetăţenilor pubele speciale, iar firmele de salubritate să le împartă saci de gunoi pe culori.

Românii vor trebui să adune selectiv: plasticul, sticlă, hârtia şi resturile menajere. La Gherla în judeţul Cluj însă oamenii nici nu ştiu de această lege, pentru că fluturaşii făcuţi de operatorul de salubritate meniţi să îi atenţioneze nu au ajuns încă. Primăria spune ca sacii coloraţi vor fi împărţiţi abia la 1 iulie.

În judeţul Bistriţa-Năsăud primăriile recunosc că nu sunt pregătite să pună în aplicare legea colectării selective. Firma de salubritate nu are bani de investit în containare noi.Şi la Târgu Mureş resturile menajere ajung toate în acelaşi loc.

Primăria Târgu Mureş a cumpărat tomberoanele speciale, însă acestea zac în depozit, şi asta pentru că nu s-a decis încă cine va fi operatorul groapei de gunoi ecologice. Acest lucru se afla în faza de licitaţie, aşa că sunt şanse slabe să se întâmple în câteva zile.

Cei care vor colecta selectiv deşeurile ar urma să plătească mai puţin la salubritate sau chiar deloc, în funcţie de decizia consiliilor locale, anunță ProTV.