Mai precis, este vorba despre arderea frunzelor în contextul curățeniei de primăvară. Garda de Mediu informează că, din acest an, cei care aleg să ardă frunzele se vor trezi cu amendă. Amintim că actul normativ care prevede sancționarea pentru această activitate a intrat în vigoare din februarie 2021.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au explicat că persoanele fizice care vor fi prinse practicând arderea frunzelor va primi o amendă de la 400 la 800 de lei. În ceea ce privește persoanele juridice, aici sumele cresc simțitor, amenda fiind de la 10 mii de lei la 20 de mii de lei.

„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile poate nu vor speria (amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice) dar sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat cei de la Garda de Mediu.

Cum s-a ajuns la această decizie

În urma unor măsurători, Garda de Mediu a ajuns la concluzia că, în timpul primăverii, calitatea aerului din Vaslui se depreciază semnificativ.

„Curățenia de primăvară a condus, în perioada 27 martie – 12 aprilie 2020, la o depreciere semnificativă a calității aerului din Municipiul Vaslui, fapt evidențiat de valorile înregistrate la parametrul PM10 (particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri)”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea