În contextul alegerilor locale și pentru Parlamentul European ce vor avea loc pe 9 iunie 2024, românii trebuie să fie atenți la respectarea legilor electorale pentru a evita sancțiunile. În această perioadă, deteriorarea unui afiș electoral poate atrage amenzi mari.

Ce amendă riști dacă rupi sau distrugi un afiș electoral

Cu apropierea alegerilor locale și europarlamentare, candidații și susținătorii acestora au început deja să lipească afișe electorale pentru a-și promova campaniile. Actele de vandalism asupra acestor afișe, cum ar fi ruperea sau mâzgălirea lor, sunt interzise și vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

Legea nr. 208/2015 prevede sancțiuni pentru actele de deteriorare a unui afiș electoral. Orice persoană care va fi surprinsă rupând sau distrugând afișele electorale riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei. Aceasta măsură este menită să protejeze integritatea procesului electoral și să asigure un mediu corect și respectuos pentru campaniile politice.

Deși dreptul la liberă exprimare este garantat, acesta nu include vandalizarea materialelor electorale. Românii pot folosi mijloace legale și pașnice pentru a-și exprima opiniile, cum ar fi prin intermediul presei, televiziunii, mitingurilor sau adunărilor publice pașnice.

Există o excepție de la această regulă

Proprietarii de imobile pot înlătura un afiș electoral lipit fără consimțământul lor pe proprietatea personală. Totuși, este responsabilitatea candidaților să se asigure că afișele sunt plasate în locuri desemnate special pentru afișele electorale, conform deciziilor primarilor din fiecare localitate.

Doar polițiștii și jandarmii au autoritatea de a contesta și aplica sancțiunile prevăzute de lege pentru contravențiile legate de afișele electorale.

Regulile privind panourile electorale în acest an

De menționat că, Biroul Electoral Central a decis recent că, la alegerile locale din acest an, primarii trebuie să asigure panouri electorale separate pentru fiecare tip de scrutin: alegerea primarului, a consiliului local, a președintelui consiliului județean și a consiliului județean.

În municipiul București, primarii de sector sunt responsabili pentru asigurarea panourilor electorale separate pentru alegerile primarului de sector, consiliului local, primarului general și Consiliului General al Municipiului București.

BEC a precizat că pe fiecare dintre panourile electorale, fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale sau candidat independent care participă la alegeri poate aplica un singur afiș electoral.

De asemenea, în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, fiecare competitor electoral are dreptul la un singur afiș electoral aplicat pe un panou.