Se pregătește semnarea contractelor cu operatorii economici

Contractul pentru producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) poate fi consultat începând de marţi, 18 aprilie, în platforma RetuRO, documentul fiind disponibil pentru consultare timp de zece zile, a transmis marţi administratorul SGR, într-un comunicat de presă.

„Toţi producătorii de băuturi din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri şi 3 litri şi care s-au înregistrat deja în Sistemul Garanţie Returnare pe platforma www.returosgr.ro, în următoarele 10 zile, pot consulta Contractul pentru Producători în platformă. Contractul poate fi accesat din contul de utilizator, la secţiunea „Consultare contract” şi va fi disponibil pentru consultare timp de 10 zile.

Producătorii de băuturi înregistraţi în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare sunt rugaţi să trimită toate observaţiile şi recomandările pe care le au cu privire la conţinutul documentului pe adresa consultare@returosgr.ro până pe data de 28 aprilie 2023″, se arată în comunicat.

Potrivit datelor oficiale, actualizate, până în prezent s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici, dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare.

„Înregistrarea în baza de date SGR reprezintă o etapă preliminară foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului la nivel naţional. Acum ne pregătim pentru semnarea contractelor cu toţi operatorii economici care au finalizat procesul de înregistrare prin introducerea tuturor datelor necesare, iar primul pas îl reprezintă consultarea contractului pentru producători, pus la dispoziţie în platforma SGR.

Încurajăm producătorii de băuturi să acceseze contractul şi să îl parcurgă cu atenţie în următoarele zece zile. Toate sugestiile şi observaţiile referitoare la prevederile acestuia pot fi trimise către adresa consultare@returosgr.ro. După perioada de consultare a contractului vom da start procesului de semnare a documentului tot prin intermediul platformei www.returosgr.ro”, a declarat Gemma Webb, CEO şi preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A.

Toți operatorii economici au obligația să se înregistreze

Înregistrarea în baza de date a SGR reprezintă o obligaţie legală conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Toţi operatorii economici care încă se află în etape intermediare sunt încurajaţi să finalizeze procesul de înregistrare cât mai repede pe platforma www.returosgr.ro pentru a evita sancţiunile legale care constau în amenzi de până la 40.000 de lei sau chiar suspendarea temporară a activităţii.

Companiile vizate să se înregistreze sunt, fără excepţii, producătorii şi importatorii de băuturi, dar şi companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa, dar şi cei care comercializează aceste produse ca şi gamă complementară (de exemplu: librării, magazine de electrocasnice şi electronice etc).

Pentru a finaliza înregistrarea, comercianţii trebuie să înregistreze în platformă punctele de vânzare şi să înscrie datele referitoare la produsele vândute în anul 2022 precum şi estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare. Comercianţii se pot înregistra accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro, iar Ghidul de înregistrare poate fi consultat la adresa www.returosgr.ro/info-comercianti.

Ce alte obligații au producătorii?

În cazul producătorilor, după activarea contului, aceştia trebuie să înscrie: numărul de unităţi de ambalaje SGR şi greutatea aferentă a ambalajelor, exprimată în kilograme, introduse pe piaţa naţională în anul 2022, defalcate pe fiecare lună, categorii de produse conţinute, tip de material pe subcategorii, inclusiv culoarea materialului (pentru plastic) şi dacă plasticul conţine barieră de oxigen (în principal pentru produsele alcoolice), volumul (număr de mililitri) pe unitate de ambalaj.

Reprezentanţii RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A precizează că, pe toată perioada înscrierii, oferă asistenţă prin call center, la numărul de telefon 021/207.00.09, de luni până vineri, între orele 9:00 – 18:00, cu excepţia sărbătorilor legale.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

SGR este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă în vederea reciclării şi reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Începând cu data de 30 noiembrie 2023, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.