TV Satelit este primul ghid TV aparut pe piata romaneasca dupa 1989. Succesul de piata a determinat lansarea, de catre acelasi editor, in 1995 a unui nou titlu – Tele Cablu, care, ulterior, si-a schimbat titulatura in Tele Magazin. Ringier Romania, parte a celui mai mare grup de presa elvetian Ringier AG, mai detine si liderul pietei de cotidiane, ziarul Libertatea, saptamanalul financiar-economic Capital, revistele Unica, Lumea Femeilor, precum si publicatia Bravo (in cooperare cu trustul german HBV).

Inflatie mica, tot mai mica

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca rata inflatiei in acest an se va situa sub 22%. Isarescu a spus ca „performantele economice din primele patru luni sunt mai bune decat prognozele noastre cele mai optimiste.” Potrivit guvernatorului BNR, in acest an cresterea reala a leului fata de cosul valutar euro – dolar va fi cu unul – doua procente mai mare decat nivelul propus initial, de 3 – 4%. Primul ministru, Adrian Nastase, este si mai optimist, afirmand ca datele de pana acum ii permit sa spere ca rata inflatiei in 2002 va fi sub 20%.

In septembrie, BRAT lanseaza Studiul National de Audienta

Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) anunta ca rezultatele Studiului National de Audienta (SNA), realizat pe un esantion de 15.000 de persoane, vor fi disponibile, pentru prima data, la sfarsitul lunii septembrie 2002. SNA se realizeaza pentru prima data in Romania, dupa o metodologie recunoscuta si folosita pe plan international, avand drept scop calcularea audientei, a numarului de cititori ai publicatiilor si cunoasterea subiectelor de interes, a obiceiurilor, caracteristicilor socio-demografice ale acestora. In acest studiu este inclusa cea mai mare parte a publicatiilor din Romania cu distributie nationala, regionala sau locala. Sondajul este realizat in colaborare cu IMAS si GfK si se refera la populatia Romaniei ce locuieste in orase cu peste 50.000 de locuitori, cu varste intre 14 si 64 de ani. Datele vor fi puse la dispozitia clientilor SNA impreuna cu aplicatia software Mmasterplan, specializata in exploatarea rezultatelor SNA. Acest software a fost ales de BRAT si este oferit de catre compania germana Immediate Software GmbH.

Piata produselor de ghips carton a crescut cu 30%

In 2001, piata romaneasca a produselor din ghips carton a atins circa 9,5 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 30% fata de anul 2000. „Majoritatea analizelor prevad pentru anii viitori o crestere medie a pietei romanesti de 20-25%”, afirma Constantin Hariton, director al companiei Rigips Romania, lider al acestui sector. Anul trecut, Rigips Romania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 14 milioane de euro.

„Parteneri pentru viitor” pentru marile companii

Organizatia studenteasca AIESEC Cluj-Napoca pune la cale o intalnire intre studentii din domeniul economic si reprezentantii catorva companii transnationale. Programul se numeste „Parteneri pentru viitor” si se desfasoara in zilele de 22 si 23 mai la Cluj-Napoca. In prima zi vor avea loc prezentarile companiilor, iar in urma acestora studentii se vor inscrie la sesiunile de lucru, pe firme, din ziua urmatoare. In cea de-a doua zi, in cadrul atelierelor de lucru, studentii si reprezentantii firmelor vor discuta liber diferite probleme. Scopul este ca managerii sa „coboare” printre studenti pentru a-i cunoaste si a selecta dintre acestia posibili viitori angajati.

Birou special pentru marii contribuabili

Premierul Adrian Nastase a declarat ca Guvernul va infiinta, mai intai in Bucuresti, un birou special de colectare a impozitelor de la marii contribuabili. De asemenea, pentru strangerea taxelor sociale de la aceeasi categorie de contribuabili va fi creat un departament aparte la Ministerul Muncii. Nastase sustine ca aceste masuri au fost sugerate de oamenii de afaceri din Romania, care au cerut simplificarea modului de colectare a taxelor si impozitelor, pentru reducerea coruptiei si a birocratiei din administratie.

La fel de multi studenti la stat

Universitatilor de stat le-au fost repartizate, pentru anul academic 2002 – 2003, 61.220 de locuri subventionate de la buget. Numarul locurilor a crescut cu 30% la academiile de teatru si cu 20% la cele de arta, dar a scazut usor la institutele de sport si la specialitatea zootehnie din cadrul facultatilor de agronomie. La facultatile foarte solicitate (automatica, drept, economic) cifra de scolarizare a ramas neschimbata pentru invatamantul subventionat, dar a fost suplimentat numarul locurilor cu taxa.

Unirea se transforma in mall

Magazinul Unirea din Capitala intentioneaza ca, in cursul anului viitor, sa se transforme in complex comercial de tip mall. Administratorii vor deschide un complex de restaurante si
fast-food-uri, un cinematograf de tip multiplex si o zona de agrement. Cinematograful va fi plasat in aripa Splai si va avea 16 sali de proiectie. In spatele corpului Calarasi, va fi amenajata o parcare cu 700 de locuri, din care se va putea intra direct in magazin.

Gelsor este pe cale de disparitie

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare a societatii de valori mobiliare Gelsor si a crerut Tribunalului declansarea procedurii falimentului. Activitatea Gelsor fusese suspendata inca de la sfarsitul lunii ianuarie a.c., astfel ca disparitia agentiei de brokeraj din piata de capital nu va avea, practic, impact. Agentia de brokeraj poate contesta decizia CNVM pana la sfarsitul acestei luni.