Elon Musk a scos la iveală cine este adevăratul rival al Tesla. Nimeni nu se aștepta la asta

Tesla a preluat un avans semnificativ în cursa pentru vehiculele electrice, însă ceilalți producători auto din lume nu au renunțat să reducă distanța care îi separă de compania lui Elon Musk.

Astfel, au anunțat investiții de miliarde de dolari pentru a dezvolta vehicule electrice. Fiecare dintre acești producători auto vizează doar Tesla. Constructorii auto cu tradiție, precum GM, Ford, Volkswagen, Porsche (POAHY), Mercedes-Benz (DMLRY), BMW (BMWYY), Nissan (NSANY), Honda (HMC), toți își aliniază ambițiile în acest segment considerat ca fiind viitorul industriei auto.

Nou-veniți precum Rivian (RIVN) și Lucid (LCID) visează, de asemenea, să surclaseze compania din Austin, Texas. Toate acestea se consideră principalul rival al Tesla.

Elon Musk nu îi vede pe toți ca pe niște concurenți amenințători

Mai mult, pentru a arăta că Tesla joacă într-o ligă proprie, compania a anunțat pe 12 ianuarie o scădere masivă a prețurilor la toate modelele sale, variind între 7% și 20%, provocându-i astfel pe toți concurenții săi să facă același lucru. Convinsă de superioritatea sa, Tesla este conștientă că ceilalți producători auto riscă să se pună pe minus dacă încearcă să răspundă cu reduceri de preț comparabile.

Dar, în cadrul teleconferinței privind câștigurile Tesla din trimestrul al patrulea, din 25 ianuarie, Musk a fost întrebat cine crede că va fi principalul rival al Tesla în următorii cinci ani.

„Sunt curios cum credeți că se va schimba peisajul concurențial actual în următorii câțiva ani și pe cine vedeți ca principalii dvs. concurenți peste cinci ani”, l-a întrebat un analist.

„Cinci ani de acum încolo, cred că mult timp”, a zâmbit miliardarul. „Nu cred că ai putea vedea locul doi cu telescopul”.

Apoi a continuat: „Nu cred că este vorba de niciuna dintre companiile pe care le cunoaștem. Presupun doar că cineva ar putea să o preia, în cele din urmă.”

Producătorii chinezi, rivalii Tesla

Dar câteva minute mai târziu a dezvăluit că producătorii chinezi de automobile ar putea fi mai mari rivali ai Tesla.

„Avem mult respect pentru companiile auto din China. Sunt cele mai competitive din lume. Aceasta este experiența noastră, iar piața chineză este cea mai competitivă. Ei muncesc cel mai mult și cel mai inteligent. Avem mult respect pentru companiile auto chineze cu care concurăm”, spune șeful Tesla.

Prin urmare, „aș presupune că va exista probabil o companie din China [care] va fi cel mai probabil a doua după Tesla”, a conchis Elon Musk, fără a da un nume.

Constructorii chinezi de automobile sunt, într-adevăr, rivali formidabili pentru Tesla. BYD, un grup susținut de legendarul miliardar Warren Buffett, este astfel al doilea grup de vehicule electrice din lume în ceea ce privește volumul de vânzări. În afară de BYD, mai există NIO, XPeng și Li Auto.

Aceștia au profitat de creditele fiscale și de alte ajutoare din partea guvernului chinez pentru a deveni motoare auto, scrie The Street.