Schimbare pentru elevi. Clasele ar putea beneficia de supraveghere audio-video

Schimbare pentru elevi. O nouă lege promite să schimbe modul în care se face școală în România! Legea a intrat de curând în vigoare și este în curs de implementare. Ea prevede posibilitatea ca elevii să fie filmați non-stop în timpul orelor, și în afara lor, în clasele de studiu.

În ultima săptămână, învățătorii și profesorii au inițiat procesul de trimitere a formularelor către părinți. Prin intermediul lor, părinților li se cere acordul pentru implementarea monitorizării audio-video în clase. În cazul în care majoritatea părinților (jumătate+1) elevilor unei clase sunt de acord cu monitorizarea, ea va fi pusă în practică.

Cei care au copii au primit deja, probabil, un astfel de formular prin care sunt invitați să își ofere consimțământul. În cazul în care spun „da”, sala de clasă a copiilor lor va fi monitorizată permanent.

elevi, scoala
SURSA FOTO: Dreamstime

Se pare că majoritatea părinților sunt de acord cu acest tip de supraveghere, totul din motive de securitate. Cei care au mici probleme cu această măsură sunt profesorii. Ei susțin că le este contestată capacitatea de a-i controla pe elevi.

În cazul în care părinții își vor da acordul, administrația școlii este obligată să achiziționeze sisteme și să contracteze personal specializat pentru mentenanță. Formularele primite până în prezent de conducerea școlilor indică faptul că majoritatea părinților vor amplasarea camerelor în sălile de clasă.

În sprijinul acestei măsuri este faptul că, astfel, se va contribui la securizarea atât a bunurilor, cât și a elevilor și profesorilor.

Un astfel de exemplu este o școală din cartierul Giulești, unde sistemele de monitorizare funcționează constant. Ele sunt plasate pe fiecare nivel al scolii.

Recent, doi hoți au fost identificați și prinși pe baza înregistrărilor video, în timp ce sustrăgeau tablete și laptopuri dintr-o școală din București.

Ce spun părinții despre această inițiativă?

În ceea ce îi privește pe părinți, părerile sunt împărțite.

Părinte: „Nu, chiar nu. Totuși, să le lăsăm un pic de intimitate. Și în clasă”.

Părinte: „Da, este un lucru foarte bun. Să știm și noi ce fac copiii acolo”, spun părinții, citați de Știrile Pro TV.

Dacă legea va fi aplicată, toate examenele, inclusiv simulările, vor fi susținute în săli monitorizate audio-video.

Teoretic, în clasele în care părinții nu își dau acordul, camerele ar trebui oprite doar în timpul cursurilor, nu și în timpul examenelor, potrivit noii legi. Holurile școlii, în curtea instituției, în sălile de festivități și în sălile de masă vor avea montate camere de supraveghere.

„Sigur că orice se poate întâmpla. Sunt situații cum a fost cel cu copila care a înjunghiat profesorul, e noaptea minții… Dar nu cred că asta e o soluție pentru schimbarea comportamentelor nepoliticoase, dure, violente”, a precizat Marian Staș, inițiatorul unui program educațional.

Filmările vor fi stocate timp de o lună, și vor putea fi urmărite doar de autorități. Părinții pot avea acces la ele prin cerere, la două zile de la producerea unui incident.