Jack Mallers, creatorul aplicației de plăți Bitcoin Zap și Strike, este cel care a contribuit la alimentarea mișcării Bitcoin din El Salvador. „Începând de acum, El Salvador va fi prima țară Bitcoin și prima țară care adoptă Bitcoin ca mijloc legal de plată. O o va trata ca o monedă mondială și va avea Bitcoin în rezervele sale”, a declarat recent Mallers.

El Salvador a adoptat oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată pe 9 iunie 2021, devenind astfel prima țară care a făcut acest lucru.

Asta a făcut ca unii politicieni și lideri din țări din America Latină să ceară același tip de acțiune, cu aceeași motivație: pentru a reduce dependența de dolar, a încetini inflația și a aduce mai mulți antreprenori.

Printe statele care iau în considerare adoptarea Bitcoin se numără Panama, Paraguay, Brazilia
Mexic și Argentina. De altfel, cam toți politicienii din aceste țări care susțin adoptarea criptomonedei au postat imagini ale lor cu „ochi cu laser” Bitcoin.

Paraguay

Primul politician latino-american care și-a exprimat interesul pentru adoptarea Bitcoin a fost congresmanul Carlitos Rejala din Paraguay. El a anunțat că va prezenta un proiect de lege pentru a face Bitcoin mijloc legal de plată în Paraguay. Susține că țara ar trebui să își folosească capacitățile hidroelectrice pentru a exploata Bitcoin.

Panama

Un politician din Panama a împărtășit comentarii similare pe Twitter după ce a auzit despre decizia din El Salvador. Congresmanul Gabriel Silva a spus că Panama nu poate fi lăsată în urmă și intenționează să propună o măsură similară. ”Dacă vrem să fim un adevărat centru tehnologic și antreprenorial, trebuie să sprijinim criptomonedele. Vom pregăti o propunere legislativă în parlament”, a spus Silva.

Brazilia

Deputatul Fabio Ostermann a redistribuit o postare din popularul cont Bitcoin, Documenting Bitcoin, indicînd sprijinul pentru criptomonede. Un alt oficial al Braziliei, Gilson Marques, a postat o nouă imagine de profil cu ochi-laser, însoțită de hashtagurile #Bitcoin și #ToTheMoon.

Mexic

Senatorul Indira Kempis a postat următorul mesaj: „Mai întâi te-au ignorat, apoi brusc Paraguay, Argentina, Panama, Brazilia, El Salvador și Nicaragua au început să îmbrățișeze #Bitcoin”.

Este prea devreme pentru a anticipa cât de mult va prinde acest curent în America Latină. Deocamdată, singura țară care a făcut pași semnificativi spre adoptarea Bitcoin este El Salvador. Poate că un motiv și mai puternic este frica de a pierde. În cazul în care El Salvador adoptă cu succes Bitcoin și are un beneficiu economic de pe urma criptomonedei, și alte țări îl vor considera irezistibil.

Acest beneficiu ar putea veni sub forma unei bogății crescute din proprietatea Bitcoin în țară sau a unei creșteri în industria tehnologiei din stimulente fiscale legate de criptomonedă. Deocamdată, aceste țări sunt doar niște cobai ai experimentului criptomonedei ca mijloc de plată al unei națiuni.

Sursă foto: Dreamstime