Astfel, dacă în prima săptămână de la declanşarea crizei COVID-19 (16-22 martie 2020) au fost înfiinţate 1.480 firme noi, media săptămânală s-a diminuat în perioada 23-27 martie, când au fost deschise doar 670 societăţi comerciale.

Nimeni nu mai vrea firme

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul firmelor nou create s-a menţinut în jurul unei medii săptămânale de aproximativ 3.400 de societăţi comerciale, „ceea ce confirmă căderea bruscă înregistrată în primele două săptămâni în care în România s-a produs un blocaj economic generat de răspândirea COVID-19”, subliniază Termene.ro.

Scăderea e drastică

Pe scurt, numărul firmelor înfiinţate la nivel naţional a scăzut cu 69% în primele două săptămâni de la începutul stării de urgenţă decretate în România (16-30 martie 2020) faţă de cele două săptămâni anterioare, dar şi în raport cu perioada similară din anul 2019, scrie Termene.ro.

„Efectele produse de răspândirea virusului COVID-19, un context care a generat starea de urgenţă şi o situaţie imprevizibilă, se simte şi asupra iniţiativelor antreprenoriale. Observăm o prăbuşire a numărului de firme nou-create odată cu intrarea ţării în starea de urgenţă. Ne dorim să regăsim curând cifrele statistice pe care le vedeam înainte cu privire la înfiinţarea firmelor noi, iar guvernul are un rol semnificativ prin restabilirea încrederii, dar să nu uităm: numeroase firme de succes au fost create pe plan internaţional, dar şi în România, în contextul unor incertitudini economice”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

Pe margine prăpastiei

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de firme nou înfiinţate este bruscă şi probabil că ritmul va continua: dacă în 16 şi 17 martie 2020 au fost înmatriculate câte 500 de firme zilnic, numărul acestora a scăzut miercuri, 18 martie, la 200, apoi joi, 19 martie, la 140 de firme, în timp ce vineri numărul s-a redus la 107. În a doua săptămână de la decretarea stării de urgenţă, media s-a menţinut în jurul nivelului de 125 de firme nou create zilnic.

Termene.ro subliniază că peste 280.000 de firme din România se află în prezent într-o situaţie cu risc mare de insolvenţă, în timp ce acest risc este mare pentru mai mult de 30.000 de firme. De asemenea, în acest moment, 40% dintre companii şi-au continuat activitatea, 37% şi-au redus-o, iar 23% închid operaţiunile din cauza pandemiei de Covid-19.