Economia Poloniei a înregistrat primul declin din ultimii 24 de ani, arată datele publicate vineri de Oficiul de statistică (GUS), citate de către Reuters. Așadar, Polonia a înregistrat un declin 2,8% în 2020, faţă de un avans de 4,5% în 2019, în linie cu estimările economiştilor.

“Cererea internă a avut cel mai semnificativ impact asupra declinului PIB-ului. De asemenea, cererea pentru investiţii şi consumul au avut un impact negativ. Vedem clar că pandemia a afectat activitatea şi rezultatele economice”, a apreciat şeful Oficiului de statistică, Dominik Rozkrut.

Autoritățile de la Varşovia au lansat program de miliarde de dolari, menite să ajute companiile şi să sprijine redresarea economiei, în timp ce Banca Centrală a Poloniei a redus de trei ori rata dobânzii în 2020, la nivelul scăzut record de 0,1%.

“Datele publicate vineri nu sunt surprinzătoare, ele confirmă deteriorarea situaţiei economice şi incertitudinile privind efectele pandemiei. Nivelul investiţiilor şi mediul economic încă arată îngrijorător, iar companiile nu mai sunt interesate să facă investiţii”, a afirmat Grzegorz Maliszewski, economist la Bank Millennium.

În 2020, cererea internă a scăzut cu 3,7%, consumul privat cu 3% iar investiţiile cu 8,4%, arată datele publicate de Oficiul de statistică.

Economia Poloniei ar urma să înregistreze un avans de 4 procente

Potrivit analiștilor, economia Poloniei ar urma să înregistreze un avans de 4% în acest an.

Totuși, ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski, a anunţat prelungirea restricţiilor până pe 14 februarie pentru a limita răspândirea noului coronavirus, dar săptămâna viitoare se vor deschide muzeele şi magazinele din centrele comerciale.

Muzeele şi galeriile au fost închise până acum, la fel ca majoritatea magazinelor în centrele comerciale. Unele sunt deschise, totuşi, între care magazine alimentare şi farmacii. Polonia va elimina, de asemenea, intervalele orare pentru cumpărături stabilite pentru persoanele în vârstă.

Alte măsuri în vigoare vor fi prelungite cu încă două săptămâni, până pe 14 februarie, a spus Niedzielski, între care continuarea învăţământului la distanţă pentru elevii cu vârsta peste 10 ani. Hotelurile, pârtiile de schi, sălile de sport şi piscinele vor rămâne închise, în timp ce restaurantelor li se va permite să servească în continuare în regim de catering.

Polonia continuă să raporteze câteva mii de cazuri noi de COVID-19 zilnic. Vineri, au fost raportate peste 6.000 de cazuri noi şi 336 de decese asociate coronavirsului.

Sursă foto: Dreamstime