Răsturnare de situație în România! Cine îi poate lua locul lui Iohannis la Cotroceni

Analistul Cozmin Gușă spune că fosta șefă DNA, actual procuror șef european, dorește să îi ia locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Acesta spune că este sigur de faptul că Laura Codruța Kovesi va candida pentru funcția de președinte al României, pe ”modelul Moldova” (n.r. victoria Maiei Sandu).

„Nimeni nu îmi poate spune că se va întâmpla altceva. Ea dorește (n.a. – să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 din România.). Aceasta este ambiția ei”, a spus Cozmin Gușă pentru DC News.

Revocarea lui Kovesi, sancționată de CEDO

Decizia în cazul Kovesi a fost pronunţată pe 5 mai 2020 şi a devenit definitivă pe 5 august acelaşi an. Conform sentinţei, România a fost sancţionată pentru că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost interzis expres, de către Curtea Constituţională, accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării.

CCR a statuat că procedura revocării se bazează pe raporturi pur constituţionale între actorii implicaţi, care nu pot fi judecate de instanţa de contencios administrativ, ci numai de către de instanţa de contencios constituţional. CEDO a stabilit însă că prin acest fapt a fost încălcat accesul la Justiţie şi dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, CEDO a mai sancţionat faptul că printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justiţiei de atunci, Tuorel Toader, în sprijinul revocării au fost criticile aduse de Kovesi schimbărilor legislative promovate de guvernarea PSD în domeniul penal şi al organizării judiciare, ceea ce a încălcat dreptul la liberă exprimare.