Klaus Iohannis, solicitare fără precedent din partea AUR! Ce i-a cerut președintelui

Un cetățean român cu handicap psihic a fost condamnat la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în condițiile în care testele COVID i-au ieșit negative.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze din oficiu cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel Ploiești a instrumentat și soluționat cauza penală avându-l drept subiect pe cetățeanul român Matei Strugurel, afectat de un handicap psihic. De asemenea, AUR solicită președintelui Klaus Iohannis să acorde neîntârziat grațierea individuală lui Matei Strugurel.

„Matei Strugurel, cetățean român cu handicap psihic, care, până la vârsta de 21 de ani, a fost în grija statului, a fugit din spital înainte ca medicii să afle rezultatul testului COVID. Testul era negativ. Sărmanul om declarase că i-a fost frică să nu ia COVID din spital, el fiind și bolnav de TBC. Procurorii i-au deschis dosar penal, iar ce a urmat, depășește puterea noastră de înțelegere. Este rolul CSM, prin Inspecția Judiciară, să verifice ce s-a întâmplat în acest caz halucinant”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR.

Senatorul Claudiu Târziu citează mai mulți juriști care spun că au fost săvârșite mai multe erori în cazul acestui român, subliniind că se impunea renunțarea la urmărirea penală.

„Un amărât a fost condamnat pe nedrept la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, revoltând opinia publică din România. Mai mulți juriști susțin că în acest caz au fost săvârșite erori de la un capăt la altul al cercetării și procesului. Atât circumstanțele personale, cât și lipsa consecințelor reale ale faptei impuneau renunțarea la urmărirea penală a acestui biet om. Atragem atenția că este nevoie de o reformă reală a sistemului judiciar, care să facă Dreptate pentru România și pentru români”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În luna aprilie a anului 2020, Matei Strugurel a fugit din spitalul în care era internat. Cu toate că testul pentru coronavirus ieșise negativ, acesta era ținut în spital pentru că avea TBC. Speriat că se poate contamina cu COVID, bărbatul a fugit din unitatea medicală.

Acesta a fost ulterior găsit de către polițiști, după trei ore, în încercarea de a ajunge acasă. La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Buzău, Ștefan Boroș, spunea că bărbatul trebuia să respecte decizia de spitalizare.

Ștefan Boroș, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Buzău, a declarat anul trecut că Matei Strugurel nu s-a prezentat la judecată, notează adevărul.ro.

În acest mod, nu s-a putut lua acordul cu privire la munca în folosul comunității, aceasta fiind ”o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”.

Deși bărbatul a făcut apel la decizia luată, magistrații Curții de Apel Ploiești au respins solicitarea lui Matei Strugurel. Așadar, decizia dată de Judecătoria Buzău este una definitivă, bărbatul fiind nevoit să își petreacă următorul an în spatele gratiilor.

Mai mult decât atât, acestuia îi este interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în  autoritățile publice sau orice funcție publică pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

Pe lângă cele 12 luni în care va fi închis, Matei Strugurel va trebui să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 550 de lei.

Sursa foto: Capital