Recenta reapariţie a cazuri de coronavirus în Muntenegru ar putea avea legătură cu Serbia, crede Jevto Erakovici, directorul Centrului Clinic de la Podgorica.

Mai exact, între 6 şi 13 iunie, Muntenegru nu a raportat niciun caz nou de COVID-19, însă după această dată, curba a arătat în felul următor:

  • 14 iunie – 1 caz
  • 15 iunie – 1 caz
  • 17 iunie – 7 cazuri
  • 18 iunie – 4 cazuri

Motivul invocat de directorul Centrului Clinic din capitala Muntenegrului este meciul dintre Partizan Belgrad – Steaua Roşie Belgrad din Cupa Serbiei, partidă la care ar fi făcut deplasarea şi spectatori din Muntenegru.

În prezent, Serbia înregistrează 12.616 cazuri de COVID-19 şi 258 de decese, însă autorităţile au ridicat de mult restricţiile şi s-a început chiar organizarea unor evenimente cu public numeros. La un meci de tenis al lui Novak Djokovic au asistat recent 2.000 de persoane, iar la derby-ul din Cupa Serbiei, organizat la Belgrad, au fost 16.000 de spectatori în tribune, scrie Adevărul.

De ce dă vina Jevto Erakovici pe meciul de fotbal de la Belgrad pentru reapariţia COVID în Muntenegru?

“Eram pe zero de multă vreme şi iată acum avem şapte pacienţi, dintre care doi au ajuns la spital cu probleme serioase. Este evident că deplasarea lor la meciul de la Belgrad a generat situaţia. Mă aştept ca importarea virusului să ducă la creşterea numărului de infectări în următoarele zile.

Ne temeam că o să apară noi bolnavi după ce am redeschis graniţa cu Serbia, dar dacă ne uităm la comportamentul iresponsabil al unor indivizi sau al unor grupuri, există riscul să avem şi mai mulţi internaţi. S-a întâmplat la Atalanta-Valencia, dar virusul nu mai are acelaşi potenţial din martie. Cei întorşi de la stadionul din Belgrad trebuiau să intre la izolare!”, a declarat Centrului Clinic de la Podgorica.