Președintele Joe Biden a semnat luna aceasta un ordin executiv care urmărește reducerea emisiilor de carbon și abordarea efectelor schimbărilor climatice. Guvernul federal intenționează să facă acest lucru colaborând cu industria auto, astfel încât 50 la sută din toate vehiculele noi vândute în SUA până în 2030 să fie electrice.

Cumpărarea vehiculelor să nu fie o povară financiară

Dar inițiativa guvernului federal trebuie să meargă mai departe, garantând comunităților de culoare aceleași beneficii din obiectivele vehiculelor electrice, spun grupurile de advocacy, potrivit NBC News.

Acest lucru se poate face prin distribuirea echitabilă a stațiilor de încărcare în zonele care ar beneficia de o utilizare mai mare a mașinilor electrice și oferirea de subvenții acestor comunități. De asemenea, cumpărătorii de mașini electrice trebuie să beneficieze de reduceri financiare și extinderea creditelor fiscale, astfel încât cumpărarea vehiculelor să nu fie împovărătoare din punct de vedere financiar.

„Schimbările climatice au un impact negativ asupra comunităților de culoare”, a declarat Terry Travis, șeful unei organizații naționale de consultanță în domeniul mediului, care pledează pentru diversitate, echitate și incluziune în sectorul transporturilor.

Stații de încărcare DOAR pentru albi

De exemplu, în Chicago, datele au arătat că, deși vehiculele electrice sunt înregistrate în toate cele 77 de zone desemnate de comunitate ale orașului, majoritatea stațiilor de încărcare se aflau în partea de nord, dominată de albi și bogați. Comunitățile latino din sud și vest au fost lăsate fără acces la stațiile de încărcare publice.

Un studiu realizat de Universitatea de Stat Humboldt din California a constatat „disparități puternice” în ceea ce privește disponibilitatea încărcătoarelor de vehicule electrice publice în grupurile socio-economice și etnice, șoferii negri și latino având cel mai mic acces.

Doar jumătate din ce dorea inițial Biden

Un proiect de lege privind infrastructura, în valoare de 1,2 trilioane de dolari, aprobat de Senat, include 7,5 miliarde de dolari pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice, doar jumătate din ceea ce dorea inițial Biden pentru 500.000 de noi stații de încărcare.

Americanii sunt reținuți în privința mașinilor electrice. Un sondaj recent arată că 39% dintre ei spun că „e puțin probabil să ia în considerare în mod serios” cumpărarea unui EV. 46% dintre cei chestionați au spus că nu iau deloc în considerare acest lucru.

E nevoie de o „schimbare psihologică”

Terry Travis este un american de culoare care a cumpărat primul său vehicul electric, un Nissan Leaf de ocazie, în 2014. El spune că o „schimbare psihologică” în rândul consumatorilor ar putea contribui la achiziționarea mai multor vehicule electrice. Aceasta include nu numai o vizibilitate sporită a stațiilor de încărcare în locuri precum mall-uri și parcări, ci și tipul corect de mesaje.

Sursa foto: Dreamstime