Băncile afectate de decizia Moody’s sunt National Bank of Greece SA (NBG), retrogradată la Ba3 de la Ba1; EFG Eurobank Ergasias SA, la Ba3 de la Ba1; Alpha Bank AE , la Ba3 de la Ba1; Piraeus Bank SA, la Ba3 de la Ba1; Agricultural Bank of Greece (ATE), la B1 de la Ba2; şi Attica Bank SA, la B1 de la Ba2.
De asemenea, agenţia de evaluare precizează că perspectiva asociată acestor ratinguri este una ‘negativă’.
Explicând motivele care au stat la bază acestei decizii, Moody’s a precizat că soliditatea financiară a guvernului este un factor cheie atunci când evaluează capacitatea unei ţări de a-şi sprijini sistemul bancar. În plus, Moody’s a reevaluat soliditatea financiară intrinsecă a băncilor greceşti din cauza presiunilor persistente asupra lichidităţii, calităţii activelor şi expunerii lor faţă de obligaţiunile emise de guvernul grec.
‘Deşi scenariul de bază al Moody’s este că deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale greceşti nu vor suferi pierderi, agenţia de rating consideră că probabilitatea intrării statului grec în incapacitate de plată a crescut, aşa cum arată şi noul rating de ţară ‘B1’, se arată în comunicatul agenţiei.
Moody’s Investors Service a anunţat luni că a coborât, cu trei trepte, ratingul pentru obligaţiunile emise de guvernul Greciei până la ‘B1’ de la ‘Ba1’, perspectiva asociată fiind una negativă.
Pe lângă retrogradarea ratingului pentru obligaţiunile emise de guvernul Greciei la ‘B1’, Moody’s precizează că acţiunea de astăzi reflectă şi opţiunile limitate de finanţare ale băncilor greceşti şi dependenţa lor faţă de finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană (BCE), care în prezent asigură 20% din bilanţurile lor. Moody’s consideră că această dependenţă ar putea creşte în 2011 iar o posibilă intrare în incapacitate de plată a guvernului elen ar slăbi poziţiile de finanţare, şi aşa slabe, ale băncilor greceşti, ceea ce le-ar face şi mai dependente de finanţarea venită de la BCE.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres