Spre deosebire de Germania, Italia are în vedere o reglementare a statutului migranţilor ilegali, în cadrul eforturilor de a atrage mână de lucru în agricultură, a anunţat ministrul de Interne Luciana Lamorgese.

Coridoare pentru români

În acelaşi timp, ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, discută crearea de coridoare speciale pentru sezonieri din România. „Evaluăm problema împreună cu miniştrii Agriculturii şi Muncii”, a spus Lamorgese, răspunzând unei întrebări adresată în Senat, scrie AGERPRES. „Există necesitatea de a găsi o soluţie specifică problemelor apărute în industriile agriculturii şi pescuitului şi de a combate lipsa de mână de lucru în aceste sectoare”, a adăugat ministrul de Interne.

Totul va fi legal

Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat separat, în repetate rânduri, că intrarea în legalitate a lucrătorilor străini fără documente reprezintă o modalitate de a-i feri pe aceştia de riscurile exploatării. Bellanova se află de asemenea în discuţii cu România, de unde vine majoritatea lucrătorilor rurali sezonieri, în vederea creării de coridoare speciale care să permită accesul lor în Italia, în pofida restricţiilor. Coldiretti a propus în schimb simplificarea regulilor privind munca ocazională, aşa încât şomerii, pensionarii şi studenţii să poată lucra în agricultură.

Europa e de acord

La Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că nu poate comenta în mod specific planurile italiene, dar a adăugat că nu par să fie în contradicţie cu regulile UE. „Un stat membru nu poate fi împiedicat – din punct de vedere legal, cel puţin – să acorde permise de şedere persoanelor cărora doreşte să le reglementeze situaţia”, a explicat Adalbert Jahnz.