”Lucrul aceste poate aduce anumite riscuri dacă țara nu este pregătită. Pot apărea așa numitele șocuri asimetrice. Pe de altă parte o monedă unică elimină riscul valutar, benefic mai ales pentru exportatori”, a spus Dumitru la Masa rotundă organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România Adoptarea Euro în 2015: beneficii și vulnerabilități.
El a prezentat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească România pentru a putea adera la zona euro. ”În primul rând este vorba despre convergența nominală, adică inflație, dobânzi, datorie, deficit, stabilitatea cursului de schimb. România îndeplinește doar criteriul datoriei publice, iar cea mai serioasă problemă este legată de inflație, care este cea mai mare din Europa. Mai avem probleme cu dobânzile și deficitul bugetar foarte ridicat”, a arătat președintele CF.
În plus, România are mai multe slăbiciuni structurale care trebuie rezolvate. În primul rând agricultura, care se face cu dimensiuni agricole foarte mici. Suprafețele agricole trebuie comasate pentru a eficientiza agricultura.
Dumitru a mai arătat că fiind o țară săracă, România are nevoie de o creștere economică mult mai rapidă decât a zonei euro pentru a atenua discrepanțele.
”România este cam cu doua semestre întârziere în corelarea ciclurilor economice. Până în prezent, cea mai săracă țară care a intrat în UE a fost Estonia, cu un PIB de aproximativ 60% din media europeană. În prezent, PIB-ul în România este de aproximativ 46% din PIB-ul UE. Ca atare, am fi cea mai săracă țară care aderă la zona euro”, a spus Dumitru.
”Ingredientele necesare pentru a putea adera la zona euro sunt: trebuie să ne axăm pe creșterea competitivității, politici publice coerente, disponibilitatea zonei euro de a primi noi state, agenda pentru reforme structurale. România are probleme în infrastructură, educație, energie, combaterea corupției, care trebuie rezolvate pentru a avea o economie competitivă”, a mai arătat președintele CF.
El este de părere că amânarea aderării la zona euro ar scădea motivația pentru implementarea reformelor structurale. ”Stabilirea țintelor este importantă. Este important sa fim ambițioși și nu să ne relaxăm. Avem nevoie majoră de reforme structurale”, a precizat Dumitru.