Liviu Dragnea vrea aurul BNR în țară. Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus azi o propunere legislativă surprinzătoare prin care vor să aducă aproape tot aurul din rezerva BNR în țară!

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, prin acest proiect Dragnea și Șerban Nicolae vor să oblige BNR să aducă aproape tot aurul țării în România, cu excepția a 5% din rezerva de aur.

Proiectul legislativ de la Senat nu este însoțit de o Expunere de motive. Analiștii economici spun că o astfel de mișcare este una extrem de riscantă.

„Să faci astfel de mișcări cu aurul este hazardat. Trebuie să ai o motivație economico-financiară serioasă ca să iei o astfel de decizie. Unde să ții aurul? La Ciorogârla? Noi avem probleme să depozităm gazul natural”, a comentat la cald informația realizatorul TV Edward Pastia.

Și fostul premier Theodor Stolojan a criticat proiectul legislativ al liderului PSD:

„E un abuz din partea acestor inițiatori diletanți, pentru că trebuie să precizăm că nici aurul care este deținut în rezervă și nici rezerverele în valută nu sunt proprietatea BNR, ele sunt proprietatea României și BNR le administrează. BNR are mandate inclusiv în rezerverele naționale în valută si a stocului de aur, aurul este depozitat în afara României, în condiții de securitate maximă. BNR nu a facut tranzacții cu stocul de aur, acesta a crescut constant în timp, nu știu ce anume doresc acești parlamantari care au avut această initiativă”, a spus Theodor Stolojan la Realitatea TV.

Este o mișcare riscantă, este de părere și Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru de Finanțe.

„Este o decizie riscantă. Când aduci tot aurul în țară scade credibilitatea BNR pe plan extern. Aurul din afara țării este o garanție pentru investitorii străini. E garanție că țara nu intră în blocaj, că nu poate să intre în încetare de plăți”.

Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, 59% din aurul României este depozitat în condiții de maximă siguranță și avantajoase la Londra, în lingouri. Restul aurului se află în interiorul granițelor țării.

România are o rezervă de 104 tone de aur.

Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfărșitul anului trecut de 103,7 tone. De altfel, rezerva de aur a rămas, din punct de vedere cantitativ, aproximativ la același nivel, de 18 ani. Desigur, valoric vorbind, rezerva de aur a înregistrat fluctuații influențate de prețul aurului pe piața internațională.