Nici măcar Liviu Dragnea nu se mai aștepta la așa ceva. Și totuși, fostul lider PSD a primit vestea chiar în spatele gratiilor. Una dintre legile sale de suflet a fost votată. Este vorba despre proiectul prin care cota de TVA pentru anumite produse folosite în producția agricolă scade de la 9% la 5%.

Proiectul lui Dragnea a primit raport favorabil din partea deputaților din comisia de buget-finanțe și va trece la vot în plenul Camerei Deputaților. Scăderea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Dragnea a inițiat proiectul în februarie 2017, iar în iunie 2017 a fost aprobat de Senat, dar doar cu reducerea cotei de TVA pentru agricultură. Proiectul prevedea inițial și TVA zero la livrarea de locuințe și publicitatea prin mass-media.

Totuși, directiva europeană în domeniu nu permite decât două cote reduse de TVA, în timp ce România le-a instituit deja, la 5% și 9%, iar în domeniul construcțiilor o astfel de reducere ar dezavantaja statul.

Deputații din comisia de bugte au stabilit că o cotă de 5% a TVA se va aplica pentru: ”livrarea de îngrășăminte, fertilizatori naturali și pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în producția agricolă, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale”. Deputații au mai stabilit că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, anunță profit.ro.

Impactul bugetar al reducerii, calculat la nivelul unui an întreg, este de 90 milioane lei, iar Guvernul susține această reducere a TVA, mai spune sursa citată.