În cazul în care infecţiile cu coronavirus vor începe să se înmulţească din nou, măsurile vor fi ţintite pe focarele locale, au anunţat premierul lituanian, Saulius Skvernelis, şi omologul său estonian, Jueri Ratas. „Multe ţări se vor comporta puţin diferit, din moment ce am învăţat lecţii dureroase în gestionarea pandemiei în Europa şi în întreaga lume”, a declarat Skvernelis la postul naţional de radio din Lituania.

Skvernelis a precizat că, în cazul unei noi pandemii, guvernul său a trasat planuri pentru a se concentra pe focarele de virus. Într-o declaraţie făcută de asemenea joi, Ratas a precizat că şi Estonia are planuri similare. „Principiul general trebuie să fie ca virusul să stagneze, şi nu Estonia”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

Ambele guverne au răspuns rapid la răspândirea coronavirusului cu măsuri stricte, la mijlocul lunii martie fiind impusă stare de urgenţă la nivel naţional. Ambele state au înregistrat bilanţuri relativ scăzute de cazuri de coronavirus comparativ cu alte ţări, astfel că restricţiile asupra vieţii publice au fost între timp relaxate.

Mai multe state europene au reuşit să controleze epidemia de COVID-19, înregistrând numai câteva zeci de noi cazuri zilnic. Printre acestea se numără Bulgaria, Ungaria, Grecia și Austria. Mai mult, există state au înregistrat chiar sub zece cazuri pe zi, cum ar fi Slovenia, Slovacia, Croaţia și Cipru.

Între timp, Muntenegru a devenit primul stat din Europa liber de coronavirus, după ce duminică nicio persoană nu a mai fost confirmată ca fiind infectată cu SARS-CoV-2 în această țară.