În ciuda altitudinilor mari și a temperaturilor extreme, câmpiile chineze Depsang sunt plane și destul de potrivite pentru tancuri. Este punctul critic în care tancurile indiene ar putea amenința lanțul Aksai în porțiunea estică a regiunii Kashmirului. De asemenea, a făcut obiectul disputelor dintre India și China de când a început războiul de frontieră, în 1962, între cele două puteri nucleare. „Nu am văzut până acum desfășurarea tancurilor chineze în zona noastră”, a declarat pentru India Today TV un ofițer superior al armatei indiene.„Dar, a continuat el, chiar dacă le vor desfășura și vor provoca acțiune împotriva noastră, nu vor reuși să învingă tancurile noastre puternice și solide T-90 și T-72.”

India operează aproximativ 1.900 de variante ale tancului de luptă T-72 (MBT) proiectat de sovietici, care a intrat în producție în 1971, inclusiv T-72M și T-72M1. India a operat tancul T-72, alimentat de motoare diesel de 780 cai putere încă de la începutul anilor 1980 și ulterior a fost produs pe plan intern sub licență.

De asemenea, aproximativ 310 de tancuri T-90S MBT au intrat în funcțiune în India în 2001. Modelul a fost ales deoarece a reprezentat o dezvoltare directă a T-72 pe care India o producea deja, ceea ce a simplificat atât instruirea, cât și întreținerea. T-90 a fost de fapt selectat în defavoarea Arjun MBT, dezvoltat pe plan intern, pentru a contracara tancurile T-80 fabricate de Ucraina pentru armata pakistaneză.

Contracararea armatei indiene cu ale sale T-72 și T-90 de către armata chineză se poate face ușor cu tancul chinezilor, T-15. În timpul exercițiilor din regiune din iunie, Beijingul și-a prezentat noul tanc ușor, care a fost expus inițial doar la parada militară de Ziua Națională din octombrie 2019. Greutatea redusă a tancului chinez, pe lângă alte detalii tehnice superioare tancurilor indiene, ar putea să-l facă mult mai potrivit pentru operațiuni în condiții montane și la temperaturi scăzute. În plus, are obuze care pot străpunge blindajul, precum și rachete ghidate.

Greu de anticipat însă, dacă un război va izbucni în regiune, care tabără va beneficia, cu adevărat, de un avantaj, conchide NI.