Doi consumatori de droguri din București, depistați cu difterie

Două cazuri de difterie în România! Ministerul Sănătății a transmis că este vorba despre doi consumatori de droguri din București, infectați cu HIV, care locuiesc în condiții precare. Potrivit sursei citate, aceștia au fost depistați cu difterie cutanată netoxigenă. Asta înseamnă că bacilii respectivi nu sunt producători de toxină, iar simptomele au fost ușoare.

„Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Pacienții au difterie cutanată

Tulpinile izolate în cazul celor doi pacienți, care nu au adăpost, sunt diferite de cele de bacil difteric care produc toxina (toxigene) şi sunt implicate în producerea difteriei respiratorii. Ambii pacienți au fost internaţi la Spitalul „Victor Babeş”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că „e vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”.

În România, ultimul caz cu de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Potrivit Ministerului Sănătății, acest tip de difterie poate fi prevenit prin vaccinare din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Naţional (hexavalent).

Reprezentanții INSP spun că în țara noastră, nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie după 1990.

În urmă cu patru ani, Ministerul Sănătății a cerut măsuri de supraveghere în judeţele de la graniţa cu Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat după ce în ţara vecină apăruseră cazuri de difterie.

Ce este difteria?

Difetria este cauzată de Corynebacterium diphtheriae. Există două forme clinice de difterie: respiratorie şi cutanată. În cazul difteriei cutanate, microorganismele pătrund prin pielea lezată. Astfel apar papule care evoluează spre ulceraţie cronică greu vindecabilă, acoperită uneori de o membrană cenuşie.

Simptomele includ febră, dureri de gât și răgușeală, dar și rinoree.

Această boală apare la persoane din grupuri vulnerabile, în special consumatorii de droguri, care trăiesc în condiții precare.