Sesizarea la DNA vine ca urmare a controlului încheiat de inspectorii Curţii la cele două bănci pentru locuinţe control extins ca urmare a unui audit efectuat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (care achită banii pentru prima de Stat oferită de cele două BpL-uri).În timpul controlului, BCR Bpl era condusă de Carmen Schuster (ea preluănd în aprilie 2015 postul), care ulterior a fost înlocuită cu Lucian Anghel, la începutul acestui an. La Raiffeisen BpL preşedinta este din 2012 Aurelia Cionga.

Oficialii BCR au declarat pentru Capital că banca a respectat mereu şi va respecta legea de funcţionare a sistemului de economisire creditare în scop locativ. "

Nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare; Băncile de locuinţe au acţionat în instanţă Curtea de  Conturi pentru interpretare abuzivă a legii; până la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuinţe acoperă din resurse financiare ale băncii prejudiciile clienţilor induse de interpretarea Curţii de Conturi", spun oficialii BCR.

  • "BCR Banca pentru Locuinţe consideră inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a României a informaţiilor privind sesizări facute către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind funcţionarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competenţele de anchetare, certificând absenţa unor fapte de corupţie care să implice fonduri publice. "BCR Banca pentru Locuinţe consideră inexplicabilă publicarea unor informaţii de natura a crea o falsă impresie privind legalitatea funcţionării sistemului de economisire creditare, la un an după încheierea controlului Curţii de Conturi, şi la mai multe luni după sesizarea care a fost declinată ulterior de către DNA. BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României pentru interpretare nefondată şi abuzivă a legii sistemului de economisire creditare, iar ca prim element de justiţie, instanţele deja au suspendat deciziile Curţii de Conturi, acestea nefiind aplicabile la acest moment.